Първи случай на коклюш за годината регистрираха в област Монтана, предава БНР.

"Заболяването е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични меки", съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция в града.

Държавният здравен инспектор с информация за случаите на коклюш и морбили

"Детето е с оплаквания от кашлица, без повишена температура, в добро общо състояние. Извършено е епидемиологично проучване. Контактните деца са поставени под медицинско наблюдение за карантинния период на заболяването", обясни тя.

За последно в област Монтана коклюш е имало през 2022 година - един случай. "Коклюшът е известен като магарешка кашлица. Остра респираторна инфекция, която протича с характерна конвулсивна кашлица. Заболяването е характерно за деца в различна възраст. Предава се чрез пръски, капките секрет от ларинкса, трахеята, при дишане, кашляне", поясни Елена Тодорова.

Коклюшът е включен в имунизационния календар. Ваксинацията е тридозова и се прилага в три поредни месеца след навършване на два месеца на новороденото. Реимунизацията се прилага на втората, шестата и дванадесетата година, уточниха от РЗИ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНР