Чувствам се облекчен. Дълго ни повтаряха, че ние сме никой, че ще гласуваме, както ни се разпореди. Това е много унизително за нас”. Това заяви проф. Николай Радулов, който вчера напусна ИТН в в предаването „Здравей, България” на NOVA.

"Хората ме познават и няма как да ме купят, няма как да ме напазаруват или притиснат", отговори Радулов на въпрос защо е напуснал парламентарната група, дали е напазаруван, или купен.

Относно мотивите си за напускане, професорът бе категоричен: "Мотивите ми доста бавно стигнаха до критичната ми точка и ме накараха да взема това решение. Имаме лидерска партия с лидер, който не познаваме, но от негово име ни се казва какво да парвим. При всеки опит да обясним, че ние сме народни представители, че нас хората са ни избрали, ни се казва: "Вие сте нищо, Слави е този, който Ви е вкарал в парламента". Това може да е било така, през миналия парламент, когато бяхме 65 човека.", обясни още Радулов.

На въпрос кой е казвал на народните представители, че са "нищо", Радулов отговори: "Аз такова нещо от Слави Трифонов не съм го чувал. Веднъж съм го виждал с цялата парламентарна група, веднъж говорихме 5 минути. Тези думи не съм ги чувал от него. Това многократно се е повтаряло от Тошко Йорданов. В миналото НС Тошко Йорданов го каза право в лицето на Ива Митева, която тогава беше председател на НС. Даже нещо подобно и каза от трибуната на НС. Тя го попита дали няма да ни остави да вземаме решения, защото само отгоре ни се спускат нещата. Той каза: „Вие сте нищо. Слави ще взима решенията и ще ви казва какво да правите”, продължи Радулов.

"Ние напускаме, защото не приемаме идеята, че сме никои, след като сме в Нароното събрание. Ние няма да подкрепяме никой безрезервно, няма значение, откъде ще излязат идеите. И от Има такъв народ да е, няма значение", обясни Радулов. 

"Мен никой не може да ме заплашва, никой не може да ме изнудва", заяви Радулов.

Депутат от ИТН: Предлагаха ми 1 млн. евро, за да разцепя парламентарната група

„Това, което ме възмути - опитаха да направят събрание на всички, които работехме по сигурността в „Има такъв народ". Имаше един човек, охранителя на Слави. Обади ни се по телефона, събрахме се и той каза, че поема политическото ръководство, на което аз се изсмях. Идеята му беше да вкара в МВР двама много компрометирани служители на МВР с побоите над хората. Единият беше заместник-директор в Софийската дирекция по време на протестите. Хората, отговорни за побоите", обясни Радулов и потвърди, че единият е Антон Златанов.

„Другият мисля, че в момента е съветник на вътрешният министър, преди това е бил съветник на г-жа Бъчварова”, каза още Радулов.

 Срещата се е състояла в офиса, който се използва от партията в НДК.

„Отидохме на срещата с него, защото мислехме, че има връзка със Слави. Опита се да създаде впечатление, че говори от негово име. Каза, че той ще поеме политическото ръководство на тази група. Ние се изсмяхме, защото сме двама професори и трима доктори на науките. Целта беше да направим група, която да лобира за такива хора като Златанов, да влизат в министерството и да го ръководят. Отказахме”, каза Радулов.

На въпрос кой е разговарял с него за напускане на партията, Радулов каза: „С мен говори Светлин Стоев. Това е човек, с който се запознах на протестите през 2020 година и, който ми предложи да се заема с каузата на „Има такъв народ". 

„Няма никаква промяна в специалните служби, те са овладени от хора на ГЕРБ и работят срещу каквато и да е промяна, включително срещу сегашното правителство”, каза още Радулов.









 
NOVA