Петима са депутатите, които напускат парламентарната група на "Има такъв народ" в 47-ото Народно събрание. Това са Иво Атанасов, Георги Георгиев, Николай Радулов, Деян Петков и Светлин Стоянов.

Петков и Василев: Не сме мотивирали никой от ИТН да се отцепва, решението е тяхно

Техните имена бяха представени от министъра на спорта в оставка Радостин Василев, а след това бяха потвърдени и от Кирил Петков. Премиерът ги поздрави "за смелостта" и чрез профила си във Фейсбук. 
Кирил Петков и Асен Василев бяха категорични, че не са "мотивирали по никакъв начин" напускащите депутати, след като по-рано Слави Трифонов заяви, че те вероятно са били "подкупвани с пари и постове". "Тези хора от ИТН не дойдоха в подкрепа на правителството. Те казаха, че са против съществуващия модел на задкулисие в тяхната партия. Разчитам, че това ще бъде заразително и ще имаме мнозинство на хората, които ще кажат "Не на мафията", обясни още премиерът Петков.
 

Петков и Василев
БТА

Напускащите са специалистът по национална сигурност проф.Николай Радулов, както и адвокат Иво Атанасов - "човекът, който направи така, че Видин да отхвърли мафията за първи път", заяви на брифинг Радослав Василев, който се очертава като неформален лидер на новосформирания фронт срещу "Има такъв народ". От ИТН се отцепва и инженер Георги Георгиев, който е отговарял за програмата за регионално развитие и, по думите на Василев, "е в разковничето на случващото се в държавата".

Радостин Василев: Мафията проби в „Има такъв народ“

Деян Петков - общинският координатор на Плевен, днес пък се бил запознал с лидера на ИТН Слави Трифонов, защото "те никога преди това не са се виждали". Радослав Василев загатна, че "и другите май не са се виждали с него скоро".
 

ИТН отцепници
БГНЕС

Шестият депутат, който бе спряган за отцепник от ПГ на ИТН е Христинка Иванова. Тя първоначално е имала подобно намерение, но в последствие е размислила. Малко след като станаха ясни официално имената на напускащите, Тошко Йорданов обвини Радослав Василев, че заплашвал Иванова и го нарече "мутра".

На пресконференция на "Има такъв народ" бе пуснат запис от телефонен разговор, за който от партията заявиха, че е между Христинка Иванова и Василев. На него се чува как депутатката е притискана да напусне Народното събрание, след като се отказва от намерението си да се отцепи от групата.
 

Христина Иванова ИТН
БГНЕС

ИТН: Радостин Василев е мутра, натискат депутати да се отцепват със заплахи

Ето какво се казва дословно в аудиозаписа. "Идвам да те взема лично. Правя го за твое добро, не ме предавай и ти. Ако не искаш, тогава си подай молбата и напускаш Народното събрание. Защото иначе аз ще ти пратя хора и те ще ти направят молбата. Няма да ставаме от ПП, даже няма да ги подкрепяме. Те си имат от другаде подкрепа. Ние си изразяваме нашата воля. Бъди спокойна, всичко ще мине, няма да те заблуждавам. Уплашиха ли те? Щом си категорична, че не искаш ще изпратя утре да дойдат хора при теб да си подадеш молбата за напускане на НС. Ще видиш, че ще го направиш."