1 млн. лева предлагали на Георги Георгиев, който напуска ИТН, за да разцепи парламентарната група в 45-ото Народно събрание.

Това обяви самият Георгиев по време на брифинг, който даде с останалите си колеги и спортния министър в оставка Радостин Василев. По-рано стана ясно, че петима народни представители от партията на Слави Трифонов се отцепват от групата на ИТН. Самият партиен лидер коментира, че те вероятно са били "подкупени с обещания за пари и постове".

Ето кои са петимата депутати, които напускат „Има такъв народ“ (ОБЗОР)

За предложението за подкупа се разбрало когато Георги Георгиев бил подложен на детектор на лъжата от ръководството на "Има такъв народ". Парите имали за цел да убедят него и още няколко депутати да подкрепят правителството. Предложението дошло от негов познат, чието име не бе разкрито.

"Първоначално всички имахме едни тестове на таблет, които бяха доброволно. След това ни казаха да минем полиграф. По време на детектора на лъжата, стана ясно, че ми бяха предлагани пари още в 45-ото НС, за да цепим групата на ИТН в парламента и се радвам, че и тогава стана ясно, че не съм ги взел тези пари. Сумата беше 1 млн. евро. Един мой познат ми ги предложи. Той не е в парламента", разказа Георгиев.

Той не е подавал сигнал в прокуратурата.

Петков и Василев: Не сме мотивирали никой от ИТН да се отцепва, решението е тяхно

"Поводът беше дали е възможно депутати да напуснем парламентарната група, да сме повече от 10 и да направим промяна в правилника така, че да може да сформираме нова парламентарна група, която да участва в съставянето на правителството", обясни Георгиев.

В момента правилника на парламента не позволява независими депутати, напуснали групата си, да сформират нова, припомня "24 часа".