Проф. Коларов: Моралът на политиците е под съмнение - който губи време в момента, губи бъдещето
Проф. Коларов: Моралът на политиците е под съмнение - който губи време в момента, губи бъдещето / снимка: sxc.hu
Проф. Коларов: Моралът на политиците е под съмнение - който губи време в момента, губи бъдещето
73624
Проф. Коларов: Моралът на политиците е под съмнение - който губи време в момента, губи бъдещето
  • Проф. Коларов: Моралът на политиците е под съмнение - който губи време в момента, губи бъдещето

Без коренна промяна в системата на здравеопазването и без национална стратегия за следващите 20 години, всяка актуализация на бюджета на Здравната каса би била закърпване на положението, но не и решаването на проблемите. Това коментира в ефира на Дарик ревматологът проф. Златимир Коларов, който освен лекар е и писател и сценарист.

„Ние се въртим като че ли в един кръг - Здравната каса, парите и т.н. Проблемите са много по-дълбоки, чисто организационни. Сега ако намерим пари, ако прехвърлим тези от тук - там, онези от там - тук, пак не решаваме проблема. Това е да скърпим положението. Коренно трябва да се промени системата. Трябва да се изгради единна национална стратегия в близките 20 години, да се знае накъде вървим и какво ще правим. Това го няма - колко кадри са ни необходими и какво да направим, за да ги задържим", каза ревматологът.

По думите му отдавна е трябвало да се направи здравна карта: „Съзнателно не беше направена, за да могат да се нароят много частни болници. Здравната карта предполагаше да се построят здравни заведения, където е необходимо и каквито е необходимо, а не в София. Виждате колко много болници, колко много частни, още други чакат, а цели райони в страната са абсолютно лишени от адекватна здравна помощ".

Като гост на предаването „Реактивно" проф. Коларов коментира и политическата ситуация в държавата.

„Дори и чувството за хумор изтъня и изгасна, а хуморът е може би последната опора и надежда на психиката. Попаднахме във водопада и водовъртежа на едни главоломно развиващи се събития, в които на човек му е много трудно да поема глътка въздух, да се ориентира какво се случва, да го осъзнае и да вземе позиция. Стигнаха до една такава крайна точка, в която е под съмнение всичкия техен морал. Какво значи еди-коя си парламентарна група напусна заседанието - това струва пари, той трябва да е в залата, както аз съм цял ден в болницата. Който губи в момента времето, губи бъдещето", категоричен бе проф. Коларов.