Най-важното в момента е да не се изпада в паника, да се въоръжим с търпение и мерките да се спазват много стриктно. За да се обърне тенденцията надолу, трябва да минат поне две седмици при спазване на мерките без правене на пук, правилно хранене, умерено взимане на витамини и дезинфекция – това коментира пред NOVA директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по повод усложнената обстановка у нас и увеличения брой на заразени с коронавирус. По думите му публичните събития, събиранията на едно място на много хора на закрито и спортните мероприятия, на които не се спазват мерки, допринасят за повишаването на заболелите у нас. 

„Проучване на университета в Тексас показва, че най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито. Едва на 7-8 място по риск е градският транспорт. Културният човек трябва да вземе предвид тази статистика и да пази себе си и околните", допълни професорът. 

Затварят нощните заведения в София и други градове заради COVID-19

Относно ситуацията в училищата и каква е вероятността за заразяване сред учениците, д-р Кантарджиев заяви, че ако не се крещи в час, има достатъчно добро проветряване и няма деца с видими симптоми, тогава няма опасност. 

"Тази инфекция не е толкова опасна, че да си затворим образованието, да си затворим икономиката и да ни спре ток и водата. Затова трябва да сме много внимателни с мерките. Просто мерките трябваше да бъдат навременни, защото ако не са, тогава е лошо. Второ, много вредни са и половинчатите мерки", каза още той. 

1043 нови случая на коронавирус у нас, 7 души са починали

По думите му поради липса на контрол и некомпетентното говорене, нещата в България вече не изглеждат добре. "Заговори се, че няма нужда от маски и дезинфекция, че има вреда от маските. Заговори се, че е най-добре да се събираме много на едно място. Но в същия момент народът си спомня, че ако през пролетта не бяха баловете и религиозните празници и публичните събирания, щяхме да преминем безпроблемно през първия пик на заразата. И сега при тази ситуация някои ще кажат, че докторите нарочно вкарват хора в болниците. Не, никой нарочно не е вкаран в болница", посочи проф. Тодор Кантарджиев.

„Трябва да се въоръжим с търпение. За да се обърне тенденцията надолу, трябва да минат поне две седмици, при спазване на мерките“, коментира той.

Кога се налага карантина и какви са правилата при контакт с вируса (ВИДЕО)

Той коментира и ситуацията на здравната система в страната, болниците и личните лекари. Експертът заяви, че не вижда ентусиазъм от личните лекари в страната да въведат бърз тест за COVID-19, който може да се прави в кабинетите им.

Когато ние учихме медицина, ние много добре знаехме нещо важно. Че в дадем момент ние може да рискуваме нашето здраве и това на близките си, за да запазим общественото такова. Ако някои колеги са забравили това, трябва да им се припомни. Много спокойно, нашето общество допусна медицината да стане бизнес", заяви проф. Кантарджиев.

Мъж почина на стълбите пред дома си, след отказ да бъде приет в болница

Водата за уста, както и содата убиват вирусите, потвърди специалистът. "Колкото повече увеличаваме хигиената на устата си, рискът от заразяване намалява. Добре е и да се смучат бонбончета с етерични масла", каза той.

"Витамин Д и Витамин Е са антиоксиданти, но първият има и отношение към имунната система и към клетките, произвеждащи антитела. Хубаво е да се взима неголямо количество сега, когато има по-малко слънце", обясни още проф. Тодор Кантарджиев. 

Кантарджиев: Пийте витамин Д, тест за COVID-19 - от 4-ия ден на контакта
nova.bg