Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. В мотивите на държавния глава се казва, че конституционно неприемливо е предвиденото прекратяване на правоотношенията с висши държавни служители без предизвестие по преценка на директора на Агенция „Митници“.

Президентът наложи вето на законови промени
 
В искането се оспорва и въвеждането на по-високи данъци за имоти в населени места от Списъка на курортите в България. Така се нарушават изискванията от Конституцията за законоустановеност на данъците и за съобразяването им с доходите и имуществата на данъкоплатците. Според държавния глава незачитането на граждански права и вменени задължения води до нарушаване на конституционно установени принципи, които са особено важни при взаимоотношения с властнически характер, каквито имаме в сферата на данъците и държавната служба.

Бюджетната комисия в НС отхвърли президентското вето върху законови промени
 
С тези аргументи в средата на месеца президентът наложи вето на същите текстове от закона. Мнозинството в парламента обаче преодоля ветото и така поправките в закона бяха окончателно приети.
БГНЕС