/ БГНЕС, архив
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори отделни разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът наложи вето на промените в Закона за държавната собственост

Сезирайки съда, президентът отстоява своята позиция, изразена с наложеното вето върху законовите разпоредби, посочват от институцията.

На 29 май със 143 гласа „за“ и нито един „против“ и „въздържал се“ депутатите отхвърлиха единодушно президентското вето и повторно гласуваха промените в Закона за държавната собственост.

Правната комисия гледа ветото върху Закона за държавната собственост


Въпреки че подкрепи основната цел на промените - да се оптимизира и ускори процесът по изграждане на значими национални обекти, държавният глава Румен Радев ги върна за ново обсъждане с аргумента, че не е постигнат баланс между обществения интерес и правото на собственост.

Според президента вместо ефектът на ускоряване, ще се създаде риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти. Според Радев и сега предварителното изпълнение на отчуждителни актове е приложимо за национални обекти - магистрали, пристанища, летища, газопроводи и др. С промените обаче към тях се добавят обекти с национално значение, определени като такива със закон или с акт на Министерския съвет.

Държавният глава възразява и срещу неравнопоставеността между дребните и едрите собственици на земеделски земи и горски територии, които ще се обезщетяват по различен начин. Тази промяна, според него, създава сериозен риск вместо да се ускори процесът на изграждане на значими национални обекти, той да бъде забавен.
БТА, БГНЕС