/ БГНЕС
Държавният глава Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързаните с тях поддръжка и боеприпаси, материали и услуги. Както и за съвместната тактическа радиосистема и поддръжката й, които бяха приети от 44-то Народно събрание на 19 юли 2019 г.

Експресно парламентът ратифицира всичко необходимо за F-16 (ОБЗОР)

"Приетият Закон за ратифициране на договорите, свързани със самолети F-16 Block 70, трябваше да бъде успешен финал на усилията и проведените преговори по този въпрос", заяви Радев.

"Несъмнено е, че когато се вземат стратегически решения, свързани с отбраната и националната сигурност на страната, е необходимо не само да бъдат осигурени постижими за държавата финансови параметри, но и да има широк консенсус и подкрепа. Острите спорове в Народното събрание при обсъждането на ратификационния закон, нетипични за този вид закони, показаха, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие. Обвързването на Република България със задължения, при това за години напред, без да има национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора, е изключително тревожно", допълни още той.

Актуализираха бюджета за 2019 година заради сделката за F-16

Поради голямата обществена значимост на въпроса президентът ще направи изявление след държавното си посещение в Хърватия - на 24 юли, сряда.