/ БГНЕС
Ако някой е дошъл тук с намерение за персонални нападки, мястото му не е в днешния дебат, заяви Радев
Днешните консултации не са публичен линч над новия главен прокурор Иван Гешев и председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Ако някой е дошъл тук с намерение за персонални нападки към Гешев и Цацаров, мястото му не е в днешния дебат. С тези думи президентът се обърна към представителите на направителствените организации, които пристигната на "Дондуков" 2 за участие в консултациите за промени в Конституцията. 

Иван Гешев: Терминът „независим прокурор“ е обиден за прокуратурата

"Консултациите при президента не целят унищожаването на българската прокуратурата, не обслужват политически партии, нови политически проекти и нови избори. Те не са и основното предизвикателство пред мандата на новия главен прокурор", заяви Румен Радев.

Започват консултациите при президента за промени в Конституцията (ВИДЕО)

„Ако каузата на Гешев е за обективна, независима и ефективна прокуратура, той би следвало да се възползва от тези консултации, защото те целят именно това. Една прокуратура може да се самоунищожи и самообезличи, ако не води ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта и ако не преследва с еднакво настървение всички олигарси“, подчерта държавният глава. 

консултации Румен Радев
БГНЕС

Според президента промени в Конституцията могат да се случат по два начина. "Първият е чрез диалог и чуваемост му институции и граждани. Вторият начин под натиск на улицата извън рамките на закона. Най-важният дебат е в българският парламент. Там е мястото, където се коментират промените и как да станат. По силата на тази Конституция, аз ще предложа промяна за мен е важно това пред да има широка обществена основа", допълни Румен Радев.
БГНЕС