Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Чака ме най-тежкият мандат, каза новият главен прокурор, който прави Консултативен съвет с изтъкнати юристи
Чака ме най-тежкият мандат - това бяха първите думи пред медиите на новия главен прокурор Иван Гешев след встъпването му в длъжност.

Според него причините за тази негова прогноза са две. „Първо – ние сме достигнали предела, имам предвид държавата, а не само прокуратурата, в който най-после трябва да отговорим на очакванията на българските граждани за повече справедливост. От друга страна – прокуратурата е в добра кондиция и работи на високи обороти през последните години. Благодарение на това сме подложени на сериозни атаки, които целят дестабилизация, обясни стой.

Иван Гешев положи клетва и вече е начело на прокуратурата

Гешев подчерта, че въпросните атаки идват от „различни хора, които се притесняват от закона“, без обаче да назове конкретни имена.

На въпроса как ще опази прокуратурата от евентуални опити за политически натиск, Гешев отговори лаконично: „Като спазваме закона“.

Сотир Цацаров е преназначен като прокурор във ВКП

По повод на консултациите при президента Румен Радев, които бившият вече главен прокурор Сотир Цацаров определи като „голямото предизвикателството“ в мандата на неговият наследник, Иван Гешев коментира: „Аз не виждам дискусия за конституционни реформи. Аз виждам политически заявки в най-общ план. Никой не е казал какво иска да променя в Конституцията“.

„Когато стане ясна темата на дебата, аз ще кажа своето лично мнение. Прокуратурата ще каже също своето мнение“, увери той и подчерта, че след Нова година ще сформира Консултативен съвет от изтъкнати юристи към главния прокурор, от които също ще бъде потърсено становище по темата.

Радев освободи Цацаров, Гешев поема щафетата като главен прокурор

Иван Гешев за пръв път коментира и предложената от правителството нова правна фигура – независим прокурор, който да разследва главния прокурор, съобразно препоръките на Венецианската комисия.

„Всички прокурори са независими. Всички магистрати базират решенията си на вътрешното си убеждение, закона и доказателствата по делото. Този термин „независим прокурор“ е обиден за прокуратурата“.

Новият ръководител на държавното обвинение подчерта още, че вече е водил разговори и е наясно със структурата на новия си екип, но ще обяви състава му на по-късен етап.

Боян Магдалинчев: Гешев ще започне работа с много големи очаквания към него

„Става въпрос за хора, които са изключително компетентни и ще се справят с поставените им задачи. Хора, които имат общи цели и ще работят в екип. Борят на заместниците ще остане към момента същият“, обясни Гешев.