Министър-председателят акад. Николай Денков коментира предстоящата ротация и оставката, която ще подаде на 6 март.

Той обясни каква е процедурата по Конституция: "Аз изпращам писмено моята оставка от Министерски съвет към Народно събрание, след което НС трябва да реши кога ще я включи към дневния ред, за да бъде обсъдена. Докато бъде обсъдена, правителството си работи. Ако бъде приета оставката, тогава вече то продължава да работи като правителство в оставка, докато няма следващо решение - което е или да бъде съставено ново правителство или да се отиде на нови избори", коментира той.

Денков обясни, че датата 6 март произтича от това, че правителството е било избрано на 6 юни и тези 9 месеца изтичат тогава. "Докога ще продължи да работи правителството зависи от НС", каза Денков.

"С подаването на оставката не спира да работи този Министерски съвет, аз продължавам да бъда министър-председател докато няма решение на НС", коментира още той.

Ротация или нови избори - ще се разберат ли ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС (ОБЗОР)

Той коментира и евентуалните преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. "И двете страни са поставили документи, които могат да послужат за основа за преговори, трябва да се влезе в процес на преговори, нямам съмнение, че това ще отнеме повече от два дни", коментира той.

По думите му преговорните екипи трябва да огледат двата документа, да видят къде има съгласие, да имат време да прецизират текстове, по които има нужда от съгласие и тогава ще се види какъв ще е крайният резултат. Според него това ще отнеме време и трябва да се мине през този процес на преговори.

Премиерът коментира и оценката на министрите. "Още преди месец имах информация за това във всеки един ресор, във всяко едно министерство кое е изпълнено, кое не е изпълнено", заяви Денков.

По темата за Червения пират Денков коментира, че няма информация. "Това, което видях от медиите изглежда интересно, но трябва да сме сигурни, че зад него не се крие нещо повече - това е работа на службите, на разследващите органи", заяви той.

По думите му трябва с вицепремиера Мария Габриел да седнат и да обсъдят един по един министрите, този разговор все още не се е състоял, но очаква да се състои в следващите дни.

Той подчерта, че диалогът му с Габриел е доста добър.

По темата "Магнитски" Денков коментира: "За мен истинският проблем е, че нашата правосъдна система очевидно не работи както трябва, полагаме огромни усилия, за да може тази тази система да се изчисти от дълбоки проблеми, които станаха особено очевидни и да може да се рестартира, така че който е направил нарушение на закона, да си получи съответното възмездие от институциите".

По темата с прекратяването на дерогацията Денков заяви, че няма опасност за авиоотряда, а изпращането на писмото в последния ден е по думите му "или изключителна небрежност, или саботаж". Той заяви, че има риск от покачване цените на горивата за потребителите, тъй като те зависят от цената нефта на международните пазари и защото с преминаването към неруски петрол, се увеличават рисковете от забавяне, от доставяне на нефт от по-далечни дестинации.

"Трябва да се запази "Лукойл" да работи, за да нямаме шоково увеличаване на цените", заяви Денков.

По темата за това колко самолета с бежанци идват у нас, той коментира: "Няма как чужденец, който няма отношение към България, примерно да не е регистриран поне, да бъде върнат тук, само защото някъде е извършил престъпление - не е възможно". Той допълни, че ще се направи точна проверка какви са тези лица и по какъв начин е осигурена безопасността на българските граждани.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня