Предупреждават за възможни аварии в мините у нас
Предупреждават за възможни аварии в мините у нас / снимка: БГНЕС, архив
Предупреждават за възможни аварии в мините у нас
72559
Предупреждават за възможни аварии в мините у нас
  • Предупреждават за възможни аварии в мините у нас

Главната инспекция по труда предупреди ръководителите на 16-те мини у нас за възможни аварии след обилните валежи и им препоръча да предприемат мерки за защита на живота и здравето на работниците.

От инспекцията напомнят, че работодателите трябва да изпълнят мерките в задължителния за всяко добивно предприятие план за предотвратяване на аварии.

Заместник-министърът на труда Светлана Дянкова обяви, че през следващата седмица ще бъде извършена проверка на всички мини, за да се види доколко са изпълнени препоръките.

В писмата, изпратени до ръководителите на мините, са посочени признаците за потенциална опасност, както и конкретни мерки как да бъдат защитени работещите на терен. Заместник-министър Светлана Дянкова даде примери на какво трябва да се обърне внимание:

„Трябва да се определят опасните зони за пробив на вода или газ и когато сондажи имат непосредствен изход на повърхността, трябва да се предприемат мерки срещу проникването на повърхностни води в тях. Разбира се, наложително е да се проверява състоянието на крепежа на подземните минни изработки"

От инспекцията по труда напомнят, че добивните предприятия подлежат на периодичен контрол, като за въглищните мини се правят проверки на 3 месеца, а в рудодобивните - на 6 месеца.

В момента тече проверка в Горубсо-Златоград, но ще бъдат проверени и всички останали мини.