/ ThinkStock/Getty Images
Сайтовете на държавните институции да се изписват на български език. Той  да е задължителен и за униформите на държавните служители. Това може да стане с приемането на Закон за българския език, за което настояват от Парламентарната група „Обединени патриоти“. Дискусия по темата се проведе днес в Народното събрание.

Борисов с исторически факти припомни на руския посланик откъде тръгва кирилицата

Румен Йончев от партия „Народен съюз“ обясни, че европейската практика е всяка държава да изписва на своя език името на сайта си. "Отворете сайта на всеки парламент на европейска държава, с изключение на този на Обединеното кралство, няма да видите думата "parliament" Франция или която и да е друга държава.", добави Йончев. По думите му в закона трябва да бъде записано, че всички електронни търговски съобщения няма да пораждат правни последици, ако не бъдат изписани на български и на кирилица.

Сега те се пишат на латиница, а причините за това са две, посочи представителят на един от мобилните оператори Славена Павлова: "Все още има потребители, които използват устройства, които не поддържат кирилица."

2349 сайта по света с домейн на кирилица

Униформите на държавните служители също трябва да бъдат надписани на български език и на кирилица, посочи Милен Михов от Парламентарната група „Обединени патриоти“: "Ако сега погледнете един полицай от разстояние по-голямо от 5 метра, вие едва ли ще разберете националната им идентичност." Езикът, който се използва от трибуната на Народното събрание също понякога е далеч от книжовния, каза още Милен Михов:

"В някои случаи изпитвам неудобство от това, което се говори от трибуната на Народното събрание. Разбира се, това не може да бъде регламентирано със закон.", допълни Михов.

Първият интернет адрес в домейна на кирилица ".бг" вече е реалност

Проектът за новия закон ще бъде внесен в деловодството на парламента да края на месеца.