/ iStock/Getty Images
Министерство на здравеопазването предлага намаляване на ставката на ДДС от 20% на 5% за всички лекарствени продукти, които са включени в Позитивния лекарствен списък – това са лекарства за домашно и болнично лечение, заплащани с бюджета на НЗОК или МЗ.

Становището на здравното министерство за въвеждане на диференцирана ставка за лекарствата идва във връзка с искане на Постоянната комисия по здравеопазване в Народното събрание, се казва още в документа.

Диференцираната ставка за лекарства не може да бъде по-ниска от 5%, съобщават още от министерството, позовавайки се на Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006.

Намаляването на данъка за лекарствата, включени в Позитивния лекарствен списък, ще позволи на НЗОК и МЗ да увеличат значително броя и вида на лекарствата, които се закупуват с публични средства, изчисляват от ведомството. Така например, ако годишните разходи на МЗ и НЗОК за лекарства са 2 милиарда лева, намаляването на ставката от 20 на 5 процента ще позволи да се платят допълнително лекарства на обща стойност с 300 милиона лева повече. Сега тези пари, събрани от здравни вноски, не се разходват за лекарства, а се връщат в държавния бюджет под формата на Данък добавенa стойност.
България е сред страните с най-високо доплащане на медицинската помощ и основен дял в него има доплащането за лекарства. Само пациентите с ограничен брой заболявания у нас получават напълно безплатни лекарства за основното си заболяване, се казва още в съобщението. Всички останали заплащат почти изцяло стойността на лечението си. Подпомагането за тях от страна на НЗОК и МЗ е минимално или липсва.

Според здравните власти намаляването на ставката на ДДС от 20 на 5% за лекарствата от Позитивния лекарствен списък ще позволи да се увеличи броят и вида на лекарства, които се предлагат безплатно или с намаление, което ще намали доплащането от болните.

Диференцираната ставка на ДДС върху лекарствата не е новост за страната. При създаването на НЗОК преди 20 години, имаше нулева ставка на ДДС върху лекарствата, заплащани с бюджета на касата, припомнят от министерството на здравеопазването.

Становището на МЗ е прието и изпратено до Постоянната комисията по здравеопазване при 46-то Народно събрание във връзка с постъпил Законопроект за допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, внесен от народния представител Корнелия Нинова и група народни представители на 30.07.2021 година.