Предлагат да има камери на всички бензиностанции у нас
Предлагат да има камери на всички бензиностанции у нас / Sofia Photo Agency
Предлагат да има камери на всички бензиностанции у нас
34806
Предлагат да има камери на всички бензиностанции у нас
  • Предлагат да има камери на всички бензиностанции у нас

Всички бензиностанции у нас да бъдат оборудвани с камери - това се договориха представители на МВР и на петролната и газовата асоциация. През последните две години има 50 процента ръст на кражбите от бензиностанции. Според експреси тези престъпления често остават ненаказани, защото се квалифицират като маловажни и не се преследват. Ще бъде създадена и междуведомствена работна група, която ще работи за ограничаване на незаконната търговия с горива у нас.

Според статистика на Министерството на вътрешните работи до момента през 2010 г. са регистрирани 48 грабежа в бензиностанции. От тях са разкрити около 27%. 21 са въоръжените грабежи, като от тях са разкрити малко над 19%. 499 са случаите на кражби от бензиностанции, като 317 от тях са разкрити, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Той уточни, че най-често извършителите са предимно младежи между 17 и 22 г.

От Българска петролна и газова асоциация смятат, че трябва да се предприемат законови мерки за петролния бизнес, защото многобройните мерки за ограничаване на сивия сектор при търговията с горива към момента не работят. Затова според представителите на бизнеса трябва да има форма на разрешителен режим, като се лицензират енергийните фирми. По този начин според тях ще се допускат само играчи, които отговарят на изискванията и имат лиценз. Според представителите на Българската петролна и газова асоциация в момента незаконната търговия е много активна, като глобите не могат да спрат по никакъв начин извършителите. На срещата между МВР и представителите на бизнеса с петрол и горива беше договорено още, че бензиностанциите трябва да бъдат оборудвани с камери.

МВР пък пое ангажимент да бъде предоставяна информация за лица, които са извършители на кражби в подобни обекти.