По думите на Емилия Друмева, Румен Радев не може да направи много, защото в момента процедурата е в парламента
Народното събрание ще дебатира и ще гласува оттеглянето на номинирания от "Има такъв народ" премиер и предложеното от Пламен Николов правителство. Това стана ясно след повторното заседание на Председателския съвет в парламента.

В началото на заседанието в четвъртък в пленарна зала ще има гласуване на проект за решение, че се приема волеизявлението на кандидата за министър-председател Пламен Николов, който оттегли желанието си да бъде номиниран за поста.

"Взехме решение, че трябва да има краен акт на парламента за оттеглянето на кабинета на ИТН. Това решение трябва да бъде гласувано след дебати в НС", заяви Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Това е нашият мач и ние не можем да избягаме от отговорността да направим това, което трябва, за да се финализира процедурата. Но, този прецедент трябва да бъде изигран изключително внимателно. Той създава ново право, а то е жива материя, движи се", коментира още Хаджигенов.

В търсенето на изход от сложната юридическа ситуация се включи и проф. Емилия Друмева, секретар на президента Румен Радев по правни въпроси.

"Парламентът е на ход", коментира тя на излизане от заседанието на Председателския съвет.

Пламен Николов
БТА

Относно възможностите за действие на държавния глава, тя коментира: "Той не може и много да направи, защото в момента процедурата е в парламента".

ИТН: Преговорите се провалиха, защото не им предложихме министерства и постове в регулаторните органи

Хаджигенов обясни още, че „Има такъв народ“ се притеснявали, че може депутатите да не приемат отказът на Пламен Николов и да го направи премиер "насила". "Не сме имали такова намерение, убедихме ги в това", коментира още той.

"Тази лична воля трябва да бъде зачетена, за да може и конституционната процедура с първия проучвателен мандат за съставяне на правителство да приключи нормално. Няма да гласуваме предложен състав на Министерския съвет, единствено ще се произнесем по волеизявлението на г-н Николов, свързано с неговия мандат като кандидат за министър-председател", разясни председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след заседанието.


На 10 август Пламен Николов оттегли съгласието си да бъде издигнат за министър-председател и да участва в процедурата по избора.

Така първият проучвателен мандат за съставяне на правителство не може да бъде изпълнен.

Безпрецедентна ситуация: В парламента умуват как да постъпят с оттегленото проектоправителство

Затова и не беше предвидена точка в дневния ред за гласуване на предложението на "Има такъв народ" за министър-председател, структура и персонален състав на Министерския съвет.