Правната комисия в НС умува на първо четене промените на Изборния кодекс
Правната комисия в НС умува на първо четене промените на Изборния кодекс / БГНЕС, архив
Правната комисия в НС умува на първо четене промените на Изборния кодекс
87362
Правната комисия в НС умува на първо четене промените на Изборния кодекс
Правната комисия в НС умува на първо четене промените на Изборния кодекс
  • Правната комисия в НС умува на първо четене промените на Изборния кодекс
  • Правната комисия в НС умува на първо четене промените на Изборния кодекс

Вече повече от два часа правната комисия в парламента обсъжда на първо четене поредните промени в Изборния кодекс.

До тях се стигна след като Народното събрание прие по предложение на Патриотичния фронт ограничение на гласуването в чужбина, а президентът Росен Плевнелиев наложи вето. То пък беше отхвърлено с обещания, че ще се внесат поправки на приетите промени в изборните правила.

Парламентът отхвърли ветото върху промени в Изборния кодекс

Така обещаните поправки на поправките в Изборния кодекс са пред правната комисия в НС. Промените са внесени от ГЕРБ, Реформаторския блок, ПФ и част от БДЦ. Общото им предложение е в чуждите държави не само секции да могат да се откриват в дипломатическите представителства, но това да става след 60 подадени заявления. Освен това идеята е да има все пак горна граница на броя секции, които могат да бъдат откривани в чужбина и тя да е 35 секции за държава.

Освен тези идеи, около които са се обединили ГЕРБ, РБ, ПФ и част от БДЦ, още шест групи предложения в Изборния кодекс са внесени, след като вратата за нови промени бе отворена.

АБВ предлага да се позволи откриването на секции и без подадени заявления по предложение на дипломатическия ръководител, както и да няма праг за броя на секциите. Така на практика в една по-голяма страна ще могат да бъдат откривани много повече от 35 секции.

Плевнелиев сезира КС заради отхвърленото вето

От левицата също са постъпили предложения, като те искат да отпадне задължителното гласуване, да отпадне експерименталното електронно гласуване, а изборите и референдумите да се провеждат в различни дни.

Георги Кадиев и Радан Кънев излизат с две предложения по една и съща тема, а именно въвеждане на район чужбина. От ДПС пък предлагат да се позволи агитацията на майчин език.

Обсъждането на шестте пакета идеи за промени в Изборния кодекс продължава вече часове. От ДПС предупредиха, че ако бъдат приети и така предложените идеи, които на практика до известна степен позволяват по-либерално гласуване в чужбина от приетото преди месец по предложения на ПФ, отново ще се стигне до вето от страната на държавния глава.

Мнозинството променя пак Изборния кодекс за гласуването в чужбина

От БСП пък призоваха всички законопроекти да минат на първо четене през правната комисия, а след това и през пленарна зала и едва когато се стигне до второ четене, да се прецизират и обработят, така че преди окончателното гласуване да останат най-консенсусните предложения.

Манолова прати на Цачева промени в Изборния кодекс за вота в чужбина

Управляващите си поставят за цел до лятната ваканция на парламента да успеят да прокарат новите поправки през пленарната зала, защото ако това не стане, те ще остават за септемврийската сесия, което пък ще наруши неписаното правило да не се правят промени за изборите три месеца преди произвеждането на вот. През есента предстои да гласуваме за президент на страната.