Манолова прати на Цачева промени в Изборния кодекс за вота в чужбина
Манолова прати на Цачева промени в Изборния кодекс за вота в чужбина / БГНЕС, архив

Омбудсманът Мая Манолова изпрати до председателя на Народното събрание Цецка Цачева предложения за промени на Изборния кодекс. Те бяха поискани от представители на българи в чужбина, като целта е да се възстановят отменените облекчени условия за гласуване на българските граждани в чужбина.

С проекта за промени се предлага да бъдат въведени отменените правила за образуване на избирателните секции извън страната, действали през 2014 г. и 2015 г., въведени по настояване на българите в чужбина, съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

Мнозинството променя пак Изборния кодекс за гласуването в чужбина

„Тези правила сработиха и не предизвикаха проблеми при избори за Европейски парламент май 2014 г., избори за Народно събрание октомври 2014 г., и на националния референдум през октомври 2015 г." мотивира се омбудсманът Мая Манолова.

Създаване на МИР "Чужбина", създаване на възможност за автоматично разкриване на секции там, където на предходни избори са гласували не по-малко от 100 избиратели, създаване на секции с 40 заявления извън посолствата, дипломатическите и консулските представителства, активно участие на българските общности в процеса на създаване на секции, са сред предложените от Мая Манолова промени в Изборния кодекс.

Парламентът отхвърли ветото върху промени в Изборния кодекс

„Като национален омбудсман, чието конституционно задължение е да се застъпва за правата и свободите на българските граждани, прецених, че е необходимо да предприема действия за сближаване на позициите на гражданите и парламентарно представените партии", пише в писмото до председателя на Народното събрание Мая Манолова.

Плевнелиев сезира КС заради отхвърленото вето

В мотивите си омбудсманът посочва още, че предложените промени гарантират, че всички български граждани извън страната, ако желаят, ще могат да упражнят правото си на глас.

Протестите на българите в чужбина ще продължат, ако не се върне старото гласуване

„Считам, че конституционните права на българските граждани трябва да бъдат гарантирани, където и да се намират", казва омбудсманът, позовавайки се на Върховния закон.