/ БТА
България продължава да оказва необходимата подкрепа на бягащите от войната, отговориха от "Продължаваме Промяната" на декларация на ГЕРБ-СДС. По-рано от парламентарната трибуна от най-голямата опозиционна група заявиха, че правителството изобщо не разбира концепцията на временната закрила. Поводът е обявеното намерение на 30 май от вицепремиера по ефективното управление Калина Константинова за прекратяване на интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната.

Парламентарната трибуна беше употребена от ГЕРБ-СДС за популизъм, този път заради организацията по преместването на украинските граждани, намерили убежище на територията на България, коментира Инна Иванова от ПГ на "Продължаваме Промяната". Изключително грозно е, посочи тя, да се използва процесът по преместване на украинските граждани за политически атаки, всяване на напрежение, особено на фона на свършеното до момента.

ГЕРБ: Правителството изобщо не разбира концепцията на временната закрила

Държавата осигурява всичко необходимо - храна, безплатен транспорт, места за настаняване, помощ на всеки, който има нужда от такава, подчерта депутатът. Хаос няма, няма и да има, и това е резултат от усърдната и непрестанна работа на настоящото правителство, отбеляза Иванова.

Изградихме капацитет от нулата, стартирахме програмата да приемем големите вълни на бягащи от войната през първите месеци, всеки, който има нужда от закрила, е приет и подслонен, изброи тя. И отбеляза, че националният план за действие при кризи на ГЕРБ-СДС е бил напълно неадекватен, неотговарящ на нуждите и неприложим. Въпреки това България беше една от първите държави, която успя да реагира своевременно и транспонира директивата за временна закрила само в рамките на няколко дни, се казва в декларацията.

Нужна е била и нова методология за работа на граничните пунктове, нов софтуер, нов подход за настаняване, нови канали за комуникация. Създадена е била също национална гореща линия с български и украински номер, на който се отговаря на важни въпроси на украински език.

Преди началото на войната в Украйна, локациите на Държавната агенция за бежанците бяха едва пет, там се подаваха заявления за закрила и за получаване на статут се чакаше между три месеца и една година, отчете Инна Иванова. Управляващите сега, по думите на Иванова, са направили така, че за статут за временна закрила да се кандидатства на място в над 120 пункта и това да става за няколко минути. Направихме така, че България да е на първо място по процент издадени регистрации за временна закрила в ЕС, изтъкна депутатът.

И добави, че украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на премиера Кирил Петков за грижите за украинските граждани, бягащи от войната. А Народното събрание, въпреки противопоставянето на ГЕРБ-СДС, по думите й, е гласувало законодателни промени, дали възможност бежанците да получат здравно осигуряване, а децата да посещават българските градини и училища.

Държавата успя да изгради ползотворно сътрудничество с БЧК, неправителствени организации, доброволци, допълни още представителят на ПГ на "Продължаваме Промяната".
БТА