Позиции на партиите след атентата в Бургас
Позиции на партиите след атентата в Бургас / снимка: Impact Press Group

ВМРО призова терористичният акт в Бургас да не се политизира. "Нека бъде постигнат напредък в разследването и установяването на обстоятелствата и тогава да се правят политически оценки, и да се потърси ясно отговорност", гласи позицията на партията.

Според ВМРО основната причина да се случват подобни актове на българска територия е системното разграждане на българските служби за сигурност. Разузнаването и контраразузнаването, дипломатическите ни мисии и всички звена, отговарящи за сигурността години наред бяха подложени на политически експерименти. Затова сега политиката трябва да стои по-далеч от темите за сигурността.

ВМРО изрази съболезнования към народа на Израел в писмо до посолството на държавата. Съболезнователното писмо е подписано от Красимир Каракачанов и в него се припомня, че това не е първото изпитание, което двата ни народа преживяват заедно.

В същото врем, партията следи с безпокойство официалните изказвания на високопоставени държавни представители на Израел, че съществува връзка между Иран и случилото се в Бургас и че предстои отговор.

Според ВМРО, след такива изказвания висшите държавници у нас са длъжни отговорно да гарантират спокойствие и сигурност за България и българите по света при разрастване на конфронтацията или евентуален конфликт.

Още преди посещенията на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън и на шефа на ЦРУ Дейвид Петреъс ВМРО предупреди, че съществува вероятност България в една или друга степен да бъде въвлечена в евентуална операция срещу Иран.

Гражданско обединение за Реална Демокрация (ГОРД) изпрати съболезнователно писмо до Посланика на Израел в България Н.Пр. Шаул Камиса Раз по повод терористичния акт на летище Сарафово в Бургас.

В текста на писмото се казва: „Уважаеми г-н Шаул Камиса Раз, моля, приемете моите най-дълбоки и искрени съболезнования по повод трагедията сполетяла израелските граждани на летище Сарафово в Бургас. Като политик, но най-вече като човек осъждам тази отвратителна и малодушна атака и се надявам разследването на случая да приключи бързо и виновниците да бъдат наказани. Още веднъж поднасям съболезнования на Вас, на семействата и приятелите на жертвите и пожелавам бързо възстановяване на ранените."

По рано днес ГОРД изпрати изявление по повод случилото се на летище Сарафово и строго разкритикува Националната политика на правителството на Бойко Борисов.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и председателят на ДАНС Константин Казаков да си подадат оставките, призовава зам.-председателят на НДСВ Стефан Кенов.

Въпреки огромните средства, харчени годишно от управлението на ГЕРБ за разузнавателни средства, въпреки всички препоръки и съвети от ЕК, днес сме свидетели на този кървав резултат.

През последните години МВР и ДАНС вместо да се реформират, да стават все по-ефективни в защита на хората, бяха използвани за репресивен апарат на властта, допълва Кенов в информация от пресцентъра на жълтите.

„Всички ние знаехме от доста време, че сме евентуална мишена. Не приемам никакви извинения за допуснатия атентат, като гражданин и родител на дете, което живее в тази държава. Днес обект е летището. Страх ме е да си помисля, кой е следващият обект", допълва още Стефан Кенов.