Повечето гласували на референдума подкрепят развитието на ядрената енергетика
Повечето гласували на референдума подкрепят развитието на ядрената енергетика / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Повечето гласували на референдума подкрепят развитието на ядрената енергетика
60828
Повечето гласували на референдума подкрепят развитието на ядрената енергетика
  • Повечето гласували на референдума подкрепят развитието на ядрената енергетика

24 часа след края на изборния ден, Централната избирателна комисия (ЦИК) не съобщава данни, които да потвърдят, че референдумът е легитимен. Първото национално допитване за последните 20 години в България приключи с около 20% избирателна активност и около 60% отговори "да" на въпроса да се строи ли нова ядрена централа.

Най-късно в сряда ЦИК ще обяви окончателните резултати след повторното преброяване. Ако официалните данни потвърдят, че в неделя са гласували над 20% от хората, темата ще бъде пренесена за обсъждане в Народното събрание, ако не, референдумът ще бъде обявен за невалиден.

Въпреки това според данните на всички социологически агенции, бариерата от 20% гласували на референдума е прескочена, което означава, че темата за "Белене" отново ще влезе за обсъждане в Народното събрание.

Въпросът "Да се развива ли ядрената енергетика на Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала" е получил положителен отговор от 60,66% от гласоподавателите. 37,93 на сто от хората са гласували с "не".

Участие във вота в чужбина са взели 4350 български граждани, от които около 50% са отговорили отрицателно на референдума и около 47 на сто са отговорили с "да". Това са цифрите, които от Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщиха след повторното обработване на данните.

1,4% са недействителните бюлетини, като по-голяма част от тях са били непопълнени.

Най-активни с отговори "да" са били гласувалите в област Плевен, а най-много отговори "не" са дадени в 24-та избирателна секция в София.

Още към 2.30 часа през нощта всички районни избирателни комисии са обработили данните от гласуването и са въвели данните в секционните протоколи за всички 11 643 секции в страната.

В ЦИК са обобщени и всички протокол-грами от проведените гласоподавания в 44-те секции извън страната. Предстои в ЦИК секционните протоколи да бъдат донесени от още 13 районни избирателни комисии, за да бъдат повторно въведени данните от тях. Предстои да бъдат съпоставени данните от първоначалното и повторното въвеждане на числовите данни от секционния протокол, след което ЦИК ще излезе с решешение с окончатеклните резултати, обобщи говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов.

Повечето гласували на референдума подкрепят развитието на ядрената енергетика
netinfo

Това беше първият референдум в най-новата ни история. Българите трябваше да отговорят с "Да" или "Не" на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала".

За да бъде валиден референдумът, в него трябваше да участват поне 4 345 450 души, колкото са дали вота си на последните парламентарни избори, и повече от половината да са отговорили с „Да".

До искането за провеждане на референдум се стигна, след като през март миналата година мнозинството на ГЕРБ в парламента прие решение за прекратяване на строежа на АЕЦ "Белене", а в отговор от БСП започнаха подписка за свикване на допитване за изграждане на атомната централа.

През юли левицата внесе събраните над 700 000 подписа за свикването на допитването, а след проверка на ГРАО над 500 000 от тях се оказаха валидни, достатъчно, за да се премине към организирането му.

Този референдум е първият в България след промените през 1989 г. Досега само през 2008 година в Бургас имаше местен референдум за изграждането на нефтопровода "Бургас - Александруполис", но той се провали, защото не гласуваха достатъчно хора.

Всички новини, свързани с референдума четете тук