Последните 10-15 години растял броят на посланиците ни, свързани с бившата ДС
Последните 10-15 години растял броят на посланиците ни, свързани с бившата ДС / снимки: БГНЕС, архив
Стефан Тафров и Весела Чернева
36231
Стефан Тафров и Весела Чернева
  • Стефан Тафров и Весела Чернева

Вижда се политическа воля от страна на правителството да се справи със ситуацията с посланиците бивши агенти на Държавна сигурност. Това коментира в предаването “Кой говори” на Дарик дипломатът и бивш посланик на страната ни във Франция, Италия, Великобритания Стефан Тафров.

Тафров, който е бивш постоянен представител на страната ни в ООН, смята, че тази ситуацията е много срамна и излагаща за България. “Всички институции в страната трябва да изиграят докрай своята роля и това се отнася и за президента, който по Конституция има правомощия при отзоваването и назначаването на посланици”, коментира Тафров.

Според говорителя на Министерството на външните работи Весела Чернева това е едно дълго отлагано решение, което е нанесло огромни вреди на дипломатическата служба като такава през последните двайсет години, защото е създало непрозрачност на процесите, на кадровите решения, на начина, по който функционира дипломатическата служба. “Има много млади хора, които през годините са работили във външно министерство и са го напуснали поради тази причина. Доброто решение ще бъде оттук нататък да дадем път именно на такива хора“ ,каза тя.

“В практиката на демократичните страни посланиците почти никога не са свързани със своите тайни служби, много рядко“, каза Стефан Тафров.

Весела Чернева обясни, че по време на Народна република България служители на Държавна сигурност и агенти на ДС са могли да бъдат дипломати, но те никога не са могли да бъдат посланици. "Политическият контрол на ДС, упражняван от ЦК на БКП, е бил политическата шапка и в този смисъл служителят или агентът е можел да расте в дипломатическата йерархия до някакъв определен таван", каза тя.

От 1990 година насам по думите на Чернева сме започнали да назначаваме тези хора като посланици и тяхната бройка през последните петнадесет и особено през последните десет години расте пропорционално на тези, които изпращаме.

“Ако между 1997 и 2001 година една трета от посланиците са били свързани с бившата ДС, от 2001 насам те са някъде около 50 процента, 49 процента.  Имаме една растяща тенденция, която е абсолютно нелогична“, коментира Весела Чернева.