Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще се откаже от депутатския си имунитет. „Ще си дам имунитета, въпреки толкова очевидно направеното от тогавашния главен прокурор срещу мен, но аз вярвам на българския съд и прокуратура. Няма да бъда жертва на шантаж и изнудване, за да си прокарват и едните, и другите решенията. Това може да пуснете в новините - ще си дам имунитета", посочи Борисов. 

Борисов се отказва от имунитета си: Няма да бъда жертва на шантаж и изнудване

Не закъсняха и политическите реакции след думите на Борисов: 

Според лидера на БСП Корнелия Нинова Борисов си дава имунитета под натиск. „Отчитаме съгласието му е като една малка крачка на победа на БСП и хората, които искат справедливост. За 12-годишното му крадливо управление. Но това е много малка крачка. Голямата и истинската крачка и победа ще бъде, когато има справедлив процес и се стигне до осъдителна присъда. Втора точка беше задължителното гласуване в зала на имунитета. И вероятно е знаел, че ще падне и затова бърза пред вятъра”, подчерта тя.

Бившият главен прокурор Иван Гешев също коментира решението на Борисов. "С характерната за него безпринципност първо каза, че няма да се откаже от депутатския си имунитет, а половин час по-късно заяви обратното. Утре може пак да размисли", заяви Гешев. 

Гешев: Нямам съмнение, че зад моето освобождаване стои Борисов


"Отново призовавам лицето Бойко Методиев Борисов да си подаде оставката като депутат поради липса на мъжество", допълни бившият главен прокурор.

Независимият депутат Радостин Василев също коментира темата в кулоарите на парламента. "Никой от вас не обърна внимание на думите шатаж и изнудване. Трябва да попитаме кой е изнудвал и шантажирал Борисов, за да прокарват едните и другите решенията си", заяви Василев. Той припомни, че Борисов е лидер на най-голямата политическа партия и по думите му, прокуратурата трябва да се сезира кой го е шантажирал. "Явно през този месец на тази срамна коалиция някой го е шантажирал и явно е функционирала заради това", допълни той.

"Затова аз го нарекох Зайко Байко, защото 1 месец той стои на първия чин като наказан, влиза първи в зала и изчаква Народното събрание да започне, а днес вече го гледаме, че той е Ежко Бежко, наострил е бодлите и започва да бъде старият Борисов - арогантен, който търси сметка какво ще се случи оттук нататък", категоричен бе Василев.

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ БСП си е отбелязала победа, а именно - отказа на Борисов от собствения му имунитет. 

Атанасова от ГЕРБ: БСП си отбеляза победа, а именно - отказа на Борисов от собствения му имунитет

"Този имунитет, от който Борисов се отказа вероятно се използва за политическа дъвка", подчерта Атанасова.

По думите й Борисов никога не е бил с имунитет през всичките години, когато е бил министър-председател. "Последните две години, когато еманацията на чегъртане, незаконни арести и всичко друго, което се правеше срещу ГЕРБ-СДС и лично срещу него беше искане за сваляне на този имунитет", допълни тя.

Делян Пеевски от ДПС смята, че темата за имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е изчерпана.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков също коментира решението на Борисов в кулоарите на парламента. По думите му най-правилното е всеки един да поеме отговорност, за да покаже, че никой не може да бъде прикрит.

"Аз също взех такова решение преди няколко седмици", припомни той.