Полицейското присъствие в квартал „Орландовци ще продължи
Полицейското присъствие в квартал „Орландовци ще продължи / снимка: БГНЕС
Полицейското присъствие в квартал „Орландовци" ще продължи
80589
Полицейското присъствие в квартал „Орландовци" ще продължи
  • Полицейското присъствие в квартал „Орландовци" ще продължи

Полицейското присъствие в столичния квартал "Орландовци" ще продължи. Това стана ясно след продължила над час и половина среща между министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и представители на парламентарните сили в Народното събрание по покана на ръководството на Патриотичния фронт. От фронта приеха доволни идеята, която е част от поставените от тях седем точки като ултиматум към ГЕРБ за оставане в управлението.

След срещата по покана на патриотите, съпредседателят на фронта Валери Симеонов не говори, а предпочете да отстъпи думата на вътрешния министър Румяна Бъчварова:

„Добри съвети и предложения получихме. По повечето от тях ние вече работим, което означава, че мислим в една посока. Надявам се да има резултат. Ние имаме да решаваме конкретни и актуални въпроси в момента, да овладеем ситуацията", заяви министър Бъчварова.

„От тук нататък дългосрочните политики се решават на друго ниво, въпреки че обсъдихме и тях. Имаме готовност да започнем, но те стават по-бавно и дават резултат, но доста по-устойчиво. Мислим в тази посока, мога да ви уверя - още преди две седмици беше създаден един нов съвет по превенция на конвенционалната престъпност; преди два дни имаше съвет за ромска интеграция. Работим в тази посока и полагаме усилия, особено при възможността да видим как да ангажираме представители на ромските общности с функции по опазване на обществения ред", допълни министърът.

Малко по-късно лидерът на ДПС Лютви Местан излезе със собствена прогноза как ще се развие ситуацията с поставения от патриотите ултиматум.

„Не се изненадвайте, ако след няколко дни, към края на месеца, заради засилено полицейско и жандармерийско присъствие, чуете Симеонов и Каракачанов да кажат: Държавата ни чу, действа адекватно, виждаме държава в гетата, следователно сме доволни от управлението и оставаме във властта. Би било прекалено елементарно, но от тях Бог знае какви други решения едва ли бихме очаквали, защото по принцип залагат на първичните страсти в обществото и точно затова се нуждаят от тези първични страсти", каза Местан.

От БСП коментираха, че такива срещи за проблемите с малцинствата са полезни, но разкритикуваха липсата на представители на Столична община и омбудсмана на Републиката по време на срещата.

„Първо, искам да кажа, че ние се отзовахме и ще се отзоваваме на всяка една среща, която е насочена към проява на повече грижа за стабилността на градовете и селата в България. От тази гледна точка беше и нашето участие. Естествено, че за нас важният въпрос е не просто и не само единствено МВР да бъде представителят на държавата в решаването на подобни спорове и инциденти, не дай си Боже и етническо напрежение, а всички елементи на правителството и държавата", коментира той.

„Защото за нас в тази ситуация блестяха с отсъствието си представите на Столична община, на областната управа на София и омбудсманът, който в подобни резултати би трябвало също да се отзове за решаването на подобни социални проблеми. За нас от тук нататък нещата трябва да продължат като разговори, обсъждане и конкретни мерки в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, трябва да бъде засилен и подчертан диалогът и взаимодействието между МВР, Столична голяма община и областната управа и конкретни действия на Министерството на труда и социалната политика, както и Регионалното министерство", допълни Мерджанов.