/ ThinkStock/Getty Images
На 23 ноември, когато Православната църква отбелязва паметта на св. благоверен княз Александър Невски, Патриарската катедрала „Св. Александър Невски“ ще отбележи своя храмов празник и 95 години от освещаването на катедралата.  Тя е най-голямата източноправославна катедрала на Балканския полуостров.  Основният камък бил положен на 19 февруари 1882 година. Катедралата е осветена доста по-късно - през 1924 година – в три поредни дни, тъй като в храма има три престола.

По този повод в храма ще бъде отслужена Архиерейска св. Литургия от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на Българската православна църква и председател на църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще вземе молитвено участие.

Празникът започва днес с Всенощно бдение. Началото на Литургията е в 9.30 часа.

С честването на храмовия празник ще бъде отбелязана и 95-та годишнина от освещаването на Патриаршеския ставропигиален храм-паметник.

Свети Александър Невски е роден е около 1220 година, той бил посветен във воинството още на 6-годишна възраст.  Когато станал на 16, поел управлението на Новгород. Княз Александър повел руските войски срещу шведско нашествие. Той предвождал многобройна войска, и разгромил настъпващите орди като се уповавал на Бога. Обявен е за светец през 1547 година. Името му означава защитник на мъжете и воин на вярата.
Агенция "Фокус"