Отчитат драматично увеличение на онкологичните заболявания у нас
Отчитат драматично увеличение на онкологичните заболявания у нас / БГНЕС, архив

В България има драматично увеличение на броя на новите случаи на онкологични заболявания. Това каза д-р Нилс Уилкинг от Каролински институт, Стокхолм, който представи по време на кръгла маса сравнителен доклад за достъпа на пациентите до онкологични лекарства в Европа.

В другите държави също има нарастване на новите случаи, но България е с едни от най-високите нива, допълни той отчитайки, че в страната ни е имало проблеми с диагностиката, особено на по-възрастните пациенти. В Европа за периода 1995-2012 г. броят на болните от карцином нараства от 2,6 на 3,4 милиона души, допълни специалистът.

Мъжете също се разболяват от рак на гърдата

В България, както и в Румъния, смъртността от онкологични заболявания не намалява, за разлика от останалите държави, се посочва още в доклада. В страната ни онкологичните заболявания са станали едни от основните заболявания в последните 15-20 години.

Преживяемостта на българските пациенти е по-ниска в сравнение с данните за другите европейски държави - до 5-годишна преживяемост достигат 40% от пациентите, докато в другите този процент достига над 50, допълни Уилкинг. Увеличението на преживяемостта в почти всички държави се дължи на подобрена диагностика, първична превенция, провеждани скрининги и огромното въздействие на провежданото лечение, особено за рак на гърдата.

Разходите за онкологични заболявания в България са сравнително по-високи от тези в Европа, но общите разходи за здравеопазване са ниски. Трябва да се работи с диференцирано ценообразуване на лекарствата, защото в България доходите са по-ниски, допълни още той.

Ракът на гърдата расте прогресивно след 40-годишна възраст

В бюджета на НЗОК за миналата година са постъпили близо 46 млн. лева, дадени от отстъпки за лекарства от страна на фармацевтичните фирми, каза подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева. По думите й за тази година се очаква тази сума да нарасне до 80 млн. лева. С тези средства НЗОК купува нови лекарства.

Домакин на дискусията "Бъдещето на онкологичната грижа в България - фокус върху пациента" е парламентарната комисия по здравеопазване и се организира по инициатива на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.