/ Dariknews.bg, архив
Оправдаха бившия директор на БДЖ Христо Монов по обвинението за умишлена безстопанственост. Делото продължи над 5 години и въпреки десетките експертизи и свидетелски разпити, съдът обяви, че срещу Монов не са събрани достатъчно доказателства.
 
Той бе обвинен за това, че през 2008 година е сключил сделка с швейцарска фирма за закупуване на 30 рециклирани спални вагона на по-висока от пазарната цена, като с това е нанесъл на дружеството щети за 26 млн. лева.

Ефективна присъда за бивш директор на БДЖ
 
Според съдия Даниела Борисова на БДЖ е нанесена щета, но събраните доказателства по делото са за нарушения на други лица и в други периоди, а прокуратурата така и не е повдигнала нови обвинения заради тях.
 
Борисова допълни, че в продължение на 9 години държавата не е предприела никакви действия, за да транспортира 18 от вагоните, всеки от които струва по над 1 млн. лева.
 
От БДЖ е подаден сигнал към прокуратурата, но разследване отново не е образувано. Паричната гаранция на Монов от 5000 лева, както и забраната му да напуска страната са премахнати.
 
Присъдата му не е окончателна.
 
През февруари Монов получи тригодишна условна присъда, защото решил да плати над 200 хил. лева за транспорта на рециклирани вагони в нарушение на обществена поръчка.