/ Дарик
При направена проверка са установени редица пропуски от страна на полицаите
Не е оказван политически натиск на служителите на „Пътна полиция” при инцидента в Харманли, в който участва бащата на президента Румен Радев - Георги Радев. От МВР обясниха, че при направена проверка са установени редица пропуски от страна на полицаите. От вътрешното министерство допълниха, че мястото на катастрофата е било обезопасено около час и половина след пристигането на служителите на МВР. През това време минувачите преминавали напълно свободно през участъка, който останал без никакво наблюдение. Служителите на „Пътна полиция” направили снимки на мястото едва час по-късно.

Уволниха полицай заради инцидента с бащата на президента

На 17 август на кръговото в град Харманли автомобил се удря с вече навлязла в движението триколка. Колата е управлявана от бащата на президента Румен Радев – Георги Радев.

Полицейските служители издали акт само на мъжа с триколката, който се движел в кръговото без да има това право. За случаят се разбра около 10 дни по-късно, след като видеозапис от катастрофата беше публикуван в медиите.

Георги Радев: Нищо не сме прикривали, инцидентът беше нелеп

В последствие стана ясно, че и двамата участници в инцидента са имали вина. От МВР назначиха комисия, която да провери всички нарушения по случая от страна на полицаите отишли на място.

Росен Рапчев от „Пътна полиция” към ГД „Национална полиция” обясни, че местопроизшествието не е било обезопасено, докато участниците в него са били разпитвани по средата на платното за движение.

Проговори полицаят, уволнен заради катастрофата с бащата на президента (ВИДЕО)

"Освен пътните полицаи и полицаите, има много граждани, които пресичат пътното платно и са на място на произшествието, което е абсолютно недопустимо. 20 минути след пристигането на първите полицейски служители, нашите служители предприемат действия за поставяне на конуси. На място на произшествието има външни лица, които нямат работа на пътното платно", обясни той.

Освен това местопроизшествието останало без наблюдение от „Пътна полиция” близо час. "Всички излизат от мястото на кръстовището и автомобилите са оставени в средата на пътното движение без да има нито един служител, който да предприема действия по регулиране на кръстовището", коментира Рапчев.

В Харманли застанаха зад уволнения полицай

В момента случаят се проверява от прокуратурата, а дисциплинарно производство е назначено от директора на Областната дирекция на полицията в Хасково. Няколко от служителите на „Пътна полиция” отишли минути след инцидента са с наложени наказания, а един беше дисциплинарно уволнен. За момента няма данни над полицаите да е упражняван натиск.