Разисквания за обезпечаването на здравната система с медицински кадри с участието на здравния министър Кирил Ананиев ще се проведат на 12 юли по настояване на парламентарната група на БСП. Те бяха насрочени от председателстващия заседанието на парламента д-р Нигяр Джафер. Искането е подписано от 62-ма народни представители от БСП, а в пленарната зала депутатът Анелия Клисарова аргументира искането на левицата.

Няма да се закриват болници в Северозапада, ще се укрепват

"Именно кадрите в системата на здравеопазването са ключът към качественото здравеопазване и достъпът до него. Искам да ви кажа, че повдигаме тази тема не от страна на опозиция, напротив това трябва да бъде една тема, в която работим всички заедно, защото клиники ще направим. Да, но кой ще работи там? Ще купим скъпи апарати, дай Боже, да се случва това, но как ще бъдат използвани и кой ще работи на тези апарати? Какво става със сестрите", попита Клисарова.

Заплатите на медиците ще се вдигнат с повече собствени приходи на болниците

Тя добави, че трябва да се обсъди идеята за асистент на сестрата и да се реши въпросът с парамедиците.

"Обучихме ги по различни програми, но реално погледнато не знаем тяхното място в структурата на спешната помощ, обсъждаме го все още и нямаме достатъчно работни места за тях. Виждаме фелдшерите, лекарските асистенти, те пък имат други изисквания. Ние трябва да подредим тази структура, която не е свързана само с пари, а е свързана и с организация. В тази връзка искаме да предизвикаме един дебат, едно обсъждане да участваме всички заедно като вземем решение до края на септември да има мерки и бързи предложения, за да ги обвържем и с бюджет 2020 година", заяви Клисарова.

Няма да бъдат закривани работещи отделения в болниците във Видин, Враца и Монтана

Разискванията за кадровото обезпечаване на медицински специалисти ще се проведе на 12 юли, а на 15 юли министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще представи визията на новия здравно-осигурителен модел.