/ iStock/Getty Images
Учени от университета на Айова заключиха, че неспособността на човек да се събуди, когато е с повишено ниво на въглеродния диоксид в кръвта си, може да е причината на синдрома на внезапната детска смърт и за синдрома на внезапната смърт при епилепсия, съобщи сайтът MedicalXpress.

Човек обикновено се събужда, ако по време на сън дихателните му пътища са закрити, например с одеяло. Неправилното функциониране на серотониновите рецептори в средния мозък обаче може да възпрепятства този рефлекс.

iStock/Getty Images

Аутопсията на починали от синдрома на внезапната смърт показала, че в мозъците им е налице нарушено функциониране на серотониновите рецептори. Специалистите смятат, че съществува неоткрит досега път, чрез който серотониновете рецептори на участващите в дишането неврони реагират към повишеното ниво на въглеродния диоксид в кръвта.

iStock/Getty Images

Серотонинът е сред невромедиаторите, които осигуряват взаимодействието между невроните. Той отговаря за регулирането на физиологични процеси в организма, включително на храносмилането, за усещането за радост и удовлетворение.
 
БТА