Общопрактикуващи лекари заместват линейки?
Общопрактикуващи лекари заместват линейки? / снимка: sxc.hu
Общопрактикуващи лекари заместват линейки?
69090
Общопрактикуващи лекари заместват линейки?
  • Общопрактикуващи лекари заместват линейки?

Общопрактикуващи лекари и специалисти от извънболничната помощ ще оказват бърза помощ по домовете, когато тя не е от висока спешност. Това предвижда пилотен проект, част от Стратегията за модернизация и достъпност на спешната помощ в България, информираха от Здравното министерство.

Идеята е телефоните на тези лекари да бъдат интегрирани към системата 112. Така, когато се установи, че състоянието на болния не е животозастрашаващо, на адреса няма да идва линейка, а примерно общопрактикуващ лекар, обясни заместник здравният министър д-р Бойко Пенков.

Друга идея, която ще започне да се реализира от следващата година, е свързана с разкриването на специализирани болнични комплекси, които да са снабдени с апаратура и екипи за оказване на помощ при най-тежките случаи. Комплексите ще бъдат поместени в сградите на областни болници в 12 български града, като е изчислено всеки един от центровете да обслужва пациенти в разстояние до 100 км.

По този начин на всеки пациент щяло да се гарантира навременно оказване на спешна помощ, посочват още от ведомството.

За специализираните болнични комплекси са предвидени 47 милиона лева. Изграждането им ще улесни достъпа на линейките до живеещите в труднодостъпните места, убеден е здравният министър д-р Таня Андреева: „Поради тази причина първо ще се изградят тези болнични комплекси за спешна помощ и те ще знаят в случай на спешност къде трябва да отидат. Защото в момента част от забавянето е и в лутането. Особено при по-тежки състояния започва едно чудене в коя болница да бъдат транспортирани тези хора, за да може да се окаже в пълен обем комплексност на медицинската помощ".

В района на столицата комплекси могат да бъдат поместени в „Пирогов" и Св. „Анна", допълни Андреева.

Това обаче не е единствената стъпка, която ще бъде предприета за подобряване на спешната помощ в страната. Към момента тя разполага с 357 автомобила, но се оказва, че за последните 4 години нито един от тях не е бил подменен.

„През следващата година ще бъдат подменени може би 50% от автомобилите на Спешна помощ с апаратура в тях, защото, няма да крия, че в момента повечето от тях са само таксита за спешност. Ще се разшири системата на call центровете за 112, за да няма забавяне в приемането на обажданията при спешност", добави министър Андреева.

Към момента у нас съществуват едва шест call центъра на Националната система за спешни повиквания 112. Така, например, в София се получават повикванията, които се отнасят и за Благоевград, Монтана, Кюстендил и Перник.

Кърджали пък поема повикванията за градове като Пловдив и Пазарджик.