Общината осигурява подслон за хората, които не могат да се върнат по домовете си в Перник
Общината осигурява подслон за хората, които не могат да се върнат по домовете си в Перник / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Общината осигурява подслон за хората, които не могат да се върнат по домовете си в Перник
53715
Общината осигурява подслон за хората, които не могат да се върнат по домовете си в Перник
  • Общината осигурява подслон за хората, които не могат да се върнат по домовете си в Перник

Община Перник осигурява временно настаняване на хората, за които е опасно да се приберат по домовете си след силното земетресение от тази нощ. То се извършва в болницата за долекуване и рехабилитация. До момента са настанени осем дуиши, като има капацитет за цял етаж в болничното заведение. При евентуален недостиг на местата е осигурена организация и за настаняване в 9-то Основно училище.

Една от най-пострадалите сгради в Перник е църквата в центъра на града, която носи името на Св. Иван Рилски. Куполът на камбанарията е като прерязан и при един трус от 4-та степен, би могъл да падне, смятат строители. Пострадал е и покрива на Минната дирекция, от който са изпадали керемиди. Има и откъртили се каменни отломки от сградата, който е една от емблемите на града. Той е спрял в 3.04 ч., само минута след първия трус.

Отлага се насроченото за тази вечер отваряне на възстановената след пожар театрална зала.

Директори на училища са предложили на ръководството на община Перник да бъдат отменени дефилето на 24 май, както и церемонията по награждаването на заслужили дейци в сферите на културата и образованието. Освен на жилищни сгради, поражения от земетресението са нанесени и  по административните сгради. Община Перник излезе с официална информация, за това как собствениците на сградите с разрушения, могат да кандидатстват за обезщетения.