/ Георги Димитров
Отрицателен PCR не означава, че пациентът е отрицателен за COVID-19, заяви здравният министър
Експертите от здравното министерство обмислят ревизия на "зелените коридори" заради недоволството на търговските вериги и гражданите. Те ще обсъдят всички евентуални промени в часовия диапазон със заинтересованите страни и решенията ще бъдат оповестени. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на кризисния щаб за овладяване на епидемията. Той подчерта, че графикът и часовите пояси са били първоначално обсъдени с всички засегнати страни, които са ги подкрепили, но впоследствие вече изказват неодобрение.

"Сега разбираме, че този коридор не е подходящ. И аз си задавам въпроса - къде сбъркахме, след като наложихме една мярка, съгласувана с всички.  Аз също пазарувам. аз също виждам, че има струпвания. Но защо, за бога, чакат!", каза Ангелов. Министърът напомни, че това ограничение преследва медицински цели и никакви други. И в същото време министърът подчерта, че възрастните хора са и по автобусите. "И си задавам въпроса за целесъобразността на тази мярка, и дали е ок, Не е ок", коментира Ангелов.

"Оставаме с впечатление, че тези мерки са такива, че те създават дискомфорт и ние трябва да ги премахнем. Ако нямаме осъзнаване на хората, че мерките са необходими, няма да постигнем никакъв резултат, ние ще продължим да се изкачваме нагоре по стълбицата и на заболяемостта, и на смъртността", предупреди здравният министър.

Отрицателен PCR не означава, че пациентът е отрицателен за COVID-19, беше категоричен още министърът на здравеопазването

"Много се съсредоточаваме в теста PCR и неговата роля. Всички останали случаи, които протичат по типа на вирусната пневмония, които са с изменения в кървосирване и т.н., но отрицателен PCR тест, не означава, че пациентът е отрицателен. Може да е бил положителен в носоглътката, няколко дни напред, след това да се е усложлина клиничната картина и вирусът да не е вече в носоглътката", коментира Ангелов. Той оповести още един тревожен факт, че вече има съобщения в медицинските среди, че има медицински лица, при които "за втори път се позитивира инфекцията с положителен PCR тест. Ще търсим отговор на този въпрос", каза министърът.

Антигенни тестове са закупени и ще бъдат раздадени на медицинските звена.

"Към настоящия момент не предприемаме действия по отношение на регламентирането на антигенните тестове като алтернатива на PCR . Навсякъде при позитивен антигенен тест искаме потвърждение с PCR. Когато имаме симптоматика на петия и на седмия ден от контакта е добре да се извърши антигенен тест. И когато той е позитивен, е много вероятно той да е позитивен. Възможно е личният лекар да издава болничен", каза още Ангелов.

Здравният лекар призна, че голяма част от хората си правят само антигенни тестове, но не и PCR, за да не бъдат ограничени и продължават да ходят на работа.

Според анекса с НЗОК личните лекари ще могат да издават направления без лимит за PCR, каза още Ангелов.


70 хил. антигени са доставени, предстои доставка на още 1 милион от тях, съобщи Ангелов.

Обмисля се и тестването на един цял град с антигенни тестове, за да се засече дали потвърждават данните на PCR-те. Градът обаче още не е избран.

Министърът на здравеопазването призна, че много от проблемите в момента при оказването на медицинска помощ на пациентите с коронавирус се дължат на недовършената реформа в здравната система.

Вие виждате, че има проблем в комуникацията между аптеките и личните лекари, личните лекари са еднолични търговци, здравният министър не им е началник. Той не може да нарежда и на общинските болници, каза Ангелов. Реформата започна преди 20 години и още не е завършила, но сега не е време за реформа, очерта недостатъците на здравната система министърът.

"Ако продължаваме да горим маски и да наричаме българските лекари убийци, да обясняваме как това са бяла мафия, ние ще загубим тези хора", предупреди още здравният министър по повод настройването на обществото към медиците. Той благодари на всички лекари, медицински сестри и санитари за усилията, които полагат.