Народно събрание сграда
Народно събрание сграда / БГНЕС
Напрежението между управляващи и опозиция в пленарната зала се нажежи още  на старта на заседанието. Червените обвиниха, че дневният ред на парламента не е адекватен и поискаха премиерът да дойде и да обясни на депутатите за новите социално-икономически мерки и да даде отчет откъде ще дойдат тези 1,8 млрд. лева. Социалисти на няколко пъти обградиха трибуната и настояваха министър-председателят да бъде извикан веднага, а в залата отляво се чуваха викове "Оставка".

В крайна сметка след размяна на остри реплики от страна на управляващи и червената опозиция Цвета Караянчева наказа соцдепутатът Стоян Мирчев затова, че нарече премиерът "страхливец" и определи, че се "крие като мишка". В отговор председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова посочи, че поведението на социалистите е "просташко". 

Минути по-късно пък от БСП решиха да напуснат заседанието и така лявата част на залата остана празна. 

До ситуацията се стигна, след като червената лидерка Корнелия Нинова прочете декларация от трибуната и обвини, че от ГЕРБ не чуват исканията на протестиращите и предлагат дневен ред на парламента, който не отговаря на техните очаквания. Тя настоя, че с начина, по който са били анонсирани социалните мерки, се е отнела възможността на опозицията да представи свой антикризисен план.

Корнелия Нинова
БГНЕС


"Това, което правите днес, с този дневен ред, е принос към унищожаването на парламентаризма. Вчера премиерът обяви социално-икономически план. 
Пак той го обяви, пак от джипа, сякаш това са му лични пари. Вместо да е тук - предлага ги един депутат", отсече Нинова и поиска премиерът да дойде с числа какво е изпълнението на бюджета и откъде идват тези близо два милиарда лева.

След нея Георги Свиленски пък настоя Цвета Караянчева веднага да се обади на премиера и да каже кога ще дойде в Народното събрание.

"Той е страхливец и води България към катастрофа. Той трябва да е тук и да обясни, да спре да се крие като мишка", включи се в атаката и Стоян Мирчев.

Даниела Дариткова
БГНЕС


"Г-жо председател, направете всичко възможно, за да запазите авторитета на Народното събрание, който се руши грубо, просташки от колеги, които от тази трибуна демонстрират поведение, което не подхожда на народни представители", контрира председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

"Ако колегите от БСП са в емоционална криза, дайте наистина 10 минути почивка, за да могат де се успокоят и да пристъпим спокойно към работата, защото тя е сериозна и ние наистина трябва отговорно да подходим към всички антикризисни мерки, независимо от това дали сме управляващи или опозиция, защото ние представляваме всички български граждани", посочи тя.

Цвета Караянчева
БГНЕС


"Днес сте решили да правите скандали, а не да свършим работата на заседанието", обобщи и Цвета Караянчева по адрес на социалистите.