Мирослав Ненков
Мирослав Ненков / БГНЕС
Съдържанието на храните, които ядат българските деца, и ефикасността на иновативните лекарства ще бъдат основните здравни приоритети на страната ни при председателството на Европейския съвет. Това обяви на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване заместник-здравният министър д-р Мирослав Ненков.

"Това, което искаме да сложим на масата е - какво всъщност нашите деца слагат в устите си. То е позволено, но дали не е вредно. Химическите вещества, които са добавки към храните на нашите деца - било то млеката на бебетата". 

Европредседателството ни си търси директор - каква ще е заплатата?

Ненков обясни още, че съставките на рекламираните храни по телевизията към които децата посягат, не се отразяват веднага върху тяхното здраве.

"Но ние нямаме достоверно научно изследване сложено на масата, което да каже - след 20 години това дете, ако има тиреоидит на Хашимото, дали това не е причинено от чипса, който е ял", заяви зам.-министърът. 

Председателството на ЕС има уникалния шанс да ни обедини, смята Лиляна Павлова

Вторият здравен приоритет ще бъдат иновативните медикаменти, които влизат на пазара ни. "Ефективни ли са толкова, колкото пари струват? Няма яснота как точно индустрията формира голямата цена", категоричен бе Ненков.