Мирослав Ненков
Мирослав Ненков / БГНЕС
Лекарите у нас не са професионално обучени да общуват с пациенти. Добре е въпросното обучение да стане част от лекарското образование. Коментарът направи зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков в ефира на Дарик. Медикът допълни, че последните случаи на пострадали и починали пациенти, на които не е оказана адекватна медицинска помощ, не са били продукт на официално оплакване от страна на семействата на тези хора.
 
Според Ненков, преди да бъдат сигнализирани медиите, би трябвало да се подаде жалба до съответните институции. В заключение д-р Ненков обясни, че има идея да се направи запис на случващото се в спешните отделения в България. Така обществото щяло по-лесно да се запознае с ежедневието на спешните медици и с претенциите на някои пациенти.
 
Първата стъпка в такава ситуация е официална жалба, защото това става малко дума срещу дума. Ние чуваме само едната страна, която е пострадала и винаги е по-силно емоционално ангажираната. Много такива материали през годините минаха през медиите и по никой от тези сигнали не излязоха тежки и гадни резултати след проверките. Освен това има и нещо друго - два от тези случаи са много стари, от преди месеци. Някак си се получава така, че има един бум на случаите на върнати и необгрижени пациенти, а тези месеци защо близките на пострадалите хора са мълчали. Няма официална жалба, няма и ангажиране на медиите. Бум, някак изведнъж става така. И отново става този гаден привкус, от който мен ме боли, че всъщност да ги убие Господ всички лекари. Ами, добре, да ги убие Господ всички лекари... И започваме да се лекуваме с магданоз. Защото тези трима пострадали пациенти са много малко в сравнение с хилядите спасени“, каза зам.-министърът.
 
„Във всяка една работеща система има неблагополучия. Включително и в добре разписаната авиационна индустрия. И там има неблагополучия. Вярно е, че нашите много болят, само че доволни хора няма. Има само недоволни. Както казва проф. Кацаров, никой в България не умира от болест, всеки умира от лекарска грешка. Това е нещо, което за мен, като лекар, а не като администратор, е много неприятно. Моите колеги работят в тази токсична среда. Моите колеги и аз не сме професионално обучени да общуваме. Мен ми се иска това да стане част от лекарското образование, защото агресивното поведение на близките е продукт на техния страх, а не лично отношение към конкретния човек“, допълни д-р Мирослав Ненков.