/ ThinkStock/Getty Images
Да се обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци на жилища, офиси и търговски обекти, напомниха от Столична община по повод обявения "жълт код" за София и прогнозата за усилване на вятъра от запад-северозапад.
 
Изпълнителите на строителни обекти да проверят състоянието на строителните огради, крановете, скелета и да предприемат действия по обезопасяването им, съветват още от Общината. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си.
 
Екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община ще реагират на сигнали.

Силен вятър и опасно време днес, вижте къде
 
Предупреждението важи за цялата страна, тъй като оранжев код за опасно време и силен вятър е обявен в половин България, в останалата част кодът е жълт.
 
Захлаждането идва със силен вятър, който ще засегне основно Северна България. Оранжев код е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Сливен, Пловдив, Пазарджик, Варна, Добрич, Силистра, Шумен. Там вятърът се очаква да достигне средна скорост между 20 и 25 м/сек.
 
В останалата част - София град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Ямбол и Бургас кодът е жълт.