НЗОК поема лекарствата за три групи заболявания
НЗОК поема лекарствата за три групи заболявания / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Националната здравноосигурителна каса започва да осигурява медикаментите за три групи заболявания, които досега бяха осигурявани от Министерство на здравеопазването. Това са лекарствата за редки заболявания, хормоналната терапия при онкологични заболявания и препаратите за състоянията след трансплантация, съобщиха от Националната пациентска организация.

От организацията напомнят, че функционира Информационен център в помощ на пациентите, от който те могат да получават актуална информация относно трансфера на лекарства по Наредба 34 от МЗ към НЗОК и въвеждането на нови процедури за получаването им.

На информационния сайт на Национална пациентска организация (www.npo.bg) е разработена специална секция, която съдържа изчерпателна информация за реда и стъпките за отпускането на лекарства за всяко отделно заболяване, описание на необходимите документи, които трябва да се набавят, къде и как се подават документите, към кого да се обърнат пациентите при възникване на казус, къде и как ще става получаването на лекарствата.

На горещата линия на НПО 0700 10 515 медицинските консултанти ще информират пациентите за новите изисквания и ще оказват съдействие при необходимост от разясняване на процедурите. Информационният център на НПО ще продължи да функционира и занапред, във връзка с плановете на МЗ за прехвърляне и на други лекарства за онкологично болни и хемодиализирани към НЗОК.

По новите процедури ще се отпускат лекарствата за следните заболявания: акромегалия и хипофизарен гигантизъм, белодробна хипертония, болест на Фабри, кистозна фиброза, болест на Гоше, болест на Уилсън, сърдечно, бъбречно и чернодробно трансплантирани пациенти, хипопитуитаризъм, синдром на Търнър, синдром на Прадер-Вали, злокачествено новообразувание на млечната жлеза, злокачествено новообразувание на ендометриума, злокачествено образувание на простатната жлеза, бета-таласемия и вродени коагулопатии.