/ БГНЕС
Партиите ще могат да получават дарения от юридически лица и еднолични търговци, реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за държавния бюджет на България за 2019 г. С тях се изменя и Законът за политическите партии.
 

По този начин бяха дадени допълнителни възможности за финансиране на политическите партии, след като парламентът гласува намаляване на партийната субсидия до края на годината от 11 на 1 лев за получен действителен глас.

Партийната субсидия става един лев на глас
 
Политическите партии няма да могат да получават средства от юридически лица и от еднолични търговци, които имат просрочени публични задължения и/или са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. Редакцията беше предложена от Валери Симеонов ("Обединени патриоти") в хода на дебатите. Симеонов предложи също даренията от физически и юридически лица да са с лимит до 8 млн. лв. за една календарна година, но това предложение не беше прието.
 
До редакцията на текстовете за допълнителното финансиране на партиите се стигна след като председателят на БСП Корнелия Нинова постави въпроси към вносителите на предложенията, ще имат ли право фирми, които дължат средства на държавата, изпълняват обществени поръчки или са регистрирани в офшорни зони, да спонсорират партии.
 
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се съгласи с някои от аргументите на левицата и предложи прецизиране на текстовете.

"В България големите икономически субекти са контролирани, изнудвани и манипулирани от големите партии, най-вече от управляващите партии", коментира той. Симеонов отбеляза, че сега действащият чл. 24 от Закона за политическите партии забранява спонсориране от религиозни формации и субекти, както и дарения от чужди фирми, НПО-та и правителства.

Парите на партиите отново скараха депутатите

Корнелия Нинова го поздрави за стъпката за редактиране на разпоредбите. С текстовете, които сега се предлагат, и в които пише "юридически лица" се заобикалят забраните, които съществуват в момента, посочи обаче тя.
 
Христиан Митев ("Обединени патриоти") цитира Закона и отбеляза, че остават текстовете със забраните за финансиране на партии от религиозни институции, от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел, единствено отпада забраната за финансиране от юридически лица и еднолични търговци.
 
Крум Зарков от левицата коментира, че даренията от юридически лица и еднолични търговци, които се позволяват, много често са не по воля, а по принуда, т.е. рекет. Легализираме по този начин политическия рекет, посочи той. Според колегата му Драгомир Стойнев това е нов данък "корупция".
 
Атанас Костадинов от левицата коментира, че авторът на този модел, който се приема в момента, е реална фигура с италиански корени -Алфонс Габриел Капоне, повече познат като Ал Капоне. Този модел знаете как е завършил, не се съмнявайте че и този модел ще завърши по този начин, коментира той.
 
Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова /ГЕРБ/ посочи, че БСП нямат нито едно предложение, а само критикуват тези на другите. "През цялото време вашата позиция беше само против", коментира тя.
 
По време на дискусията бяха цитирани филми и реални личности, дори Валери Симеонов запя евъргрийна на Гершуин "Съмър тайм".
 
Парламентът реши измененията да влязат в сила от обнародването им в "Държавен вестник".