Няма как съдените на втора инстанция автоматично да бъдат задържани под стража според Лазар Груев
Няма как съдените на втора инстанция автоматично да бъдат задържани под стража според Лазар Груев / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев не се съгласи с предложението на премиера Бойко Борисов - осъдените на втора инстанция автоматично да бъдат задържани под стража. Според Груев по този начин се нарушава презумпцията за невинност и няма как преди решение на върховния съд осъдените да бъдат лишавани от свобода.

Премиерът направи това предложение по повод изчезването на братя Галеви, които бяха осъдени на общо 9 години затвор.

Зам.-председателят на ВКС Гроздан Илиев също определи като абсурдно предложението на премиера, тъй като не ставало дума за окончателна присъда и по този начин се нарушавала презумпцията за невинност.

Ръководството на ВКС отчете работата на съда за изминалата година. Гроздан Илиев, който отговаря за наказателната колегия, подчерта, че през 2011 г. рязко са се покачили делата за убийства и грабежи с опасен рецидив.

От своя страна другият зам.-председател на ВКС Таня Райковска, която отчете работата на търговската колегия, съобщи, че работата там се е увеличила драстично през изминалата година. Причината е в големия брой дела за несъстоятелност, което, по думите й, показва икономическата обстановка в страната.

По време на отчета беше подчертано, че се запазва свръх натовареността на някои съдилища като тази в Софийския районен съд, където един съдия е гледал средно по 83 дела на месец. Силно натоварени са и районните съдилища на Пловдив, Варна, Перник, Русе и Габрово, както и Софийският градски съд.

По думите на Лазар Груев, двата варианта за справяне с проблема са увеличаване на броя на съдиите или увеличаване на постъпленията, но и двата са трудно приложими в сегашните условия. Затова той ще настоява за разместване на самите звена в съдебната система. Все пак Груев се похвали с големия брой дела, приключили до 3 месеца след началото им.