Няма да изгубим нито евро заради САЩ, уверен е Борисов
Няма да изгубим нито евро заради САЩ, уверен е Борисов / Sofia Photo Agency, архив

Понижаването на рейтинга на САЩ няма да се отрази на еврофондовете, заяви за "Стандарт" премиерът Бойко Борисов. Той бе категоричен, че финансовата рамка на оперативните програми няма да бъде свита.

България разчита на парите от Брюксел не само за големите си инфраструктурни проекти, но и за преструктуриране на икономиката и за много дейности в социалната сфера. Министър-председателят смята, че решенията, които са взети от Еврокомисията, няма да се разклатят от кризата зад океана, тъй като страните от еврозоната, а и всички държави членки на ЕС, правят всичко възможно, за да държат еврото стабилно.

"Няма причина размерът на кохезионните фондове да се променя, за нас е по-важно да усвоим максимално средства, които ЕС солидарно ни предоставя", смята Борисов.

Засега не е ясно обаче как ще се отрази щатската криза на родния финансов пазар, който и без това не е в добра форма. Икономистите у нас не са на единно мнение. Едни смятат, че ни чака рецесия, докато други са сигурни, че родната борса, както и икономиката ни или няма да понесат никакви негативи, или че те ще бъдат усетени значително по-слабо от пазарите в САЩ и Европа.

Международната рейтингова агенция Standard and Poor's (S&P) понижи кредитния рейтинг на САЩ за пръв път от основаването си през 1941 г. Оценката на държавния дълг на САЩ, която досега бе максималната „ААА", е понижена с една степен до „АА+". "S&P" е първата рейтингова агенция, която поема тази инициатива