Нивото на Дунав при Русе спада под кота „нула”
Нивото на Дунав при Русе спада под кота „нула” / снимка: БГНЕС

Нивото на река Дунав при Русе продължава да спада и днес достигна условната кота „нула”. Прогнозите за утре е да се понижи с още 6 см и да бъде с отрицателен знак.

Ниските води стесняват плавателния път, а при петте прага в българо-румънския участък се стига до намаляване на дълбочините, което води до ограничения за габаритите на плавателните съдове. Корабособствениците са принудени да прекарват съдовете си поединично или да търсят лек и едновременно с това скъп товар, за да могат да компенсират загубите си.

„В района на остров Милка имаме дълбочини около 1,90 до 2 м, но ширината е доста малка, която естествено позволява преминаването на единични кораби или кораб само с един съд. В района на Вардим наблюдаваме същата обстановка. Там имаме дълбочини от 2 м, но това, което често ни пречи в работата по обозначаване на плавателния път, е повреждането на шамандурите и разместването на навигационните знаци”, обясни капитан Павлин Цонев, изпълнителен директор на Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав.

Прогнозите са нивото да продължава да се понижава заради липса на валежи в горния и средния участък на реката.

Нивото на Дунав при Русе спада под кота нула
netinfo

Източник: БГНЕС