"Тъй като си знаем тежестта, казваме, че сме готови, ако президентът даде третия мандат на нас, да проявим отговорност, да проявим диалогичност, да поканим всички без ДПС и ГЕРБ на разговори, да сложим на масата пет-шест важни неща, да сложим срок за изпълнение на тези неща, да започнем разговори със служебните министри дали приемат да се превърнат в редовно правителство". Това каза в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ е "малко безотговорно е да се правят избори "до дупка", особено ако те са през есента, в развилняла се COVID криза", заяви тя. 

Нинова коментира думите на номинирания и оттеглил се впоследствие кандидат за министър-председател с мандат на "Има такъв народ" Пламен Николов, като заяви, че "не сме изпадали в такава ситуация досега". Тя допълни, че дали трябва да се гласува или не проектоправителството, въпросът е конституционен, но по думите ѝ по-сериозният въпрос е политическият.

ИТН: Преговорите се провалиха, защото не им предложихме министерства и постове в регулаторните органи

Относно връчването на третия мандат, тя коментира, че това е решение на президента и призова да се прояви спокойствие и стабилност. Ако мандатът бъде връчен на БСП, Нинова посочи, че ще поканят всички на разговори, освен ДПС и ГЕРБ

"Продължават с лошия стил, който доведе до тук. Протестните партии си позволиха да си разменят епитети, реплики, да поставят разделителни линии, което е една от причините да стигнем до тук. Призовавам ги, тъй като третият мандат е критичен и има много важни въпроси за държавата, да се успокоят, да не предпоставят нещата, да не поставят условия предварително, ако дойде при нас да заповядат на разговори и да търсим решение", настоя Нинова.

Безпрецедентна ситуация: В парламента умуват как да постъпят с оттегленото проектоправителство

"Не сме работили 4 години да си изчистим лицето от задкулисие и от зависимости, за да ни вкарате сега обратно там. Искаме разум, спокойствие и диалогичност", каза още тя. 

"Не можете да казвате, че предупреждавате президента, че няма да подкрепите този или онзи трети мандат, за да внимавал на кого го дава. Не се месете в правомощията на президента", призова Нинова.