/ БТА
"Вече сме на ръба на конституционна криза". Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след заседание на Председателския съвет на парламента.

Тя посочи, че по-късно ще има нов Председателски съвет, за да помислят отново дали парламентът следва да удостовери със свое решение приема ли или не "волеизлиянието на кандидата за министър-председател Пламен Николов".

Номинираният за премиер Пламен Николов ще оттегли кандидатурата си по лични причини

Атанасова посочи, че досега не е имало такъв прецедент. "Жалко е, че всички заявки за рестарт на държавността и връщане на парламентаризма просто бяха едни голи предизборни слогани. Всеки прави каквото си реши, дори на ръба на Конституцията и закона. Никой не може да бъде задължен да стане министър-председател, но това не беше коректното и отговорно поведение спрямо държавата ни", коментира тя.

Безпрецедентна ситуация: В парламента умуват как да постъпят с оттегленото проектоправителство

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС постави въпроса и какъв акт ще последва от президентството. Според нея "това волеизявление може да доведе до нов указ, с който президентът да ни уведоми, че кандидатът е оттеглил своето желание да бъде министър-председател и мандатът не може да бъде изпълнен".

На влизане в парламента заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов коментира пред журналисти, че се създава конституционен казус, който до момента не е стоял пред Народното събрание. По думите му създадената ситуация има един единствен сценарист и той се нарича Румен Радев.

В отговор на въпрос той каза, че до момента ГЕРБ не са преосмисляли позицията си да върнат веднага втория мандат за съставяне на правителство. "В зала трябва да разберем как ще действаме в момента, как ще развържем този конституционен възел, а след това ще си вземем решение какво да правим оттук нататък", коментира Митов.

Попитан за възможността всички политически сили да седнат на масата за преговори в името на България, заместник-председателят на ГЕРБ коментира, че това е далечна хипотеза, която не е много ясно дали изобщо е реалистична. "По-реално е да отидем на избори", смята той.
БТА