Не са регистрирани сериозни нарушения във вчерашния "ден за размисъл", съобщиха от Централната избирателна комисия. На 3-4 места в страната машините не са проработили, затова още вчера е взето решение на тези места да се гласува с хартиени бюлетини.

В случаите, когато машина се повреди, трябва да се извика техник, който в рамките на 30 минути да отстрани повредата. Ако това не е възможно, повредената машина не може да се подмени с нова и се преминава на хартиена бюлетина. Решението за това се взима от Районната избирателна комися, но само след съгласуване с ЦИК.

Започна и първото за деня заседание на ЦИК. На него трябва да се обсъди постъпилата в ЦИК информация, свързана с началото на изборния ден - отворили ли са всички СИК в страната, има ли членове по места, които не са се явили. Малко по-късно очакваме и данни за първата избирателна активност, която на тези избори ще бъде отчетена два пъти - към 12,00 часа и към 17,00 часа.

Днес българските граждани гласуват за президент и за Народно събрание в изборите "2 в 1". Изборите за парламент, които са трети поред за тази година, сега се провеждат заедно с редовните избори за президент и вицепрезидент.

Според ИК избирателите гласуват от 7 до 20.00 часа. Ако след това пред изборното помещение има още хора, които желаят да дадат вота си, ще могат да го направят най-късно до 21 часа.

До края на изборния ден не се допуска предизборна агитация, забранено е и огласяване под каквато и да е форма на резултати от допитвания до общественото мнение.

Общо 5067 са регистрираните кандидати в изборите за народни представители за предстоящия вот на 14 ноември.

В изборите за президент и вицепрезидент ще участват 23 кандидат-президентски двойки.

В страната, където са разкрити над 12 хиляди секции, с машини ще се гласува в 9399 секции, като в 2121 от тях ще има второ устройство.
Сънародниците ни зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 750 секции в 68 държави. Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания - 132 секции, Турция - 126, Германия - 82, Испания - 69, САЩ - 55 секции, Гърция - 26.

Предвид ситуацията с COVID-19, с решение на ЦИК е регламентирано гласуването на избирателите у нас, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация. Те ще могат да упражнят правото си на глас в мястото, където са поставени под задължителна карантина или задължителна изолация, с подвижни избирателни кутии.

При произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители днес ще се спазват всички въведени противоепидемични мерки, сред които са правилно носене на защитна маска за лице, спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м между участниците в изборния процес, периодична дезинфекция на ръцете на участниците в изборния процес, периодична дезинфекция на контактните повърхности.
БТА