/ БГНЕС
Натискът върху България да подпише пакта за миграция продължава
100162
Натискът върху България да подпише пакта за миграция продължава
  • Натискът върху България да подпише пакта за миграция продължава
Натискът върху България да подпише Глобалния пакт за миграцията на ООН ще продължи. Ако страната ни не се противопостави на документа, като го отхвърли,  ще има тежки последици.
 
Социалната система ще се натовари, заплатите ще се понижават, ще възникнат междуетнически напрежения и конфликти. Тази позиция изрази пред Дарик юристът и политически анализатор Мирослав Попов, участвал в експертния международен форум в Маракеш, Мароко, предшествал междуправителствената конференция, на която пактът на ООН бе одобрен. 
 
ООН прие Пакта за миграция на конференция в Маракеш

Според Попов е необходима широка обществена дискусия както по този документ, така и по Пакта на ООН за бежанците и по Истанбулската конвенция. Това по думите му ще позволи да се видят заплахите и рисковете за българското общество.
 

БГНЕС


Решението на България да се въздържи при гласуването на глобалния пакт е правилно, но то не е достатъчно, коментира Мирослав Попов.

България се въздържа от присъединяване към Глобалния пакт за миграцията

Сред преките ефекти за България, ако се присъедини към пакта ще е преструктурирането на социалните разходи по посока на мигрантите, като документът не прави разлика между мигрант и бежанец, смята Попов.

Подобно на Истанбулската конвенция и този документ се фокусира върху хората с различна сексуална ориентация.
 

БГНЕС


Ще подкрепи ли България Глобалния пакт на ООН за миграцията?

Според Мирослав Попов е необходима задълбочена обществена дискусия и по трите документа - глобалния пакт на ООН за бежанците, пактът за миграцията и Истанбулската конвенция, да се види какви са заплахите за българското общество и да се изработи национална позиция. Той смята също, че националните институции трябва да реагират много по-умно и много по-интелигентно.