Над 71 000 души са минали през българо-гръцката граница за 24 часа
Над 71 000 души са минали през българо-гръцката граница за 24 часа / снимка: DarikNews.bg, Петя Царевска

Над 71 000 души с над 21 000 автомобила са преминали през всички ГКПП по българо-гръцката граница през последните 24 часа, съобщи директорът на Регионална дирекция "Гранична полиция" в Смолян Бойко Божков. Според него трафикът през пунктовете е два-три пъти завишен в сравнение с делничен ден, но няма задръствания, тъй като са в действие повече трасета за пропускане на интензивния поток.

В началото на поредицата почивни дни преобладаваща част от пътуващите са в посока Гърция - над 14 000 превозни средства и над 48 000 пътници, предава БТА.

Увеличеният поток през пунктовете се дължи главно на български туристи, избрали гръцкото крайбрежие за тридневната почивка.

Единствено на ГКПП "Кап. Петко Войвода" се наблюдава по-висок процент на преминаващите от гръцка на българска територия, но движението там е главно от гастарбайтери. Около половината от трафика на пътуващите през българо-гръцката граница е през ГКПП- Кулата, през който са пропуснати над 33 000 души.

Засилен трафик се очаква и на магистрала „Тракия", където още вчера колони от автомобили задръстиха пътя, заради ремонтите.

От следващата седмица ще бъде затворен за ремонт и вторият виадукт на аутобана, на 67-мия километър. Възможно е и тогава опашки от коли да задръстят магистралата, но са предвидени обходни маршрути.