/ Дарик Враца, архив
В дарителската сметка на Българския Червен кръст /БЧК/ за кампанията "Заедно срещу COVID-19" са събрани 562 582 лв. Това съобщиха от БЧК. Освен финансови средства в БЧК са постъпили и материални дарения на стойност 244 371 лв.

Една от фирмите - "Хуауей Технолоджис" България ЕООД е дарила 150 000 предпазни маски, предоставени за нуждите на Националния оперативен щаб и на БЧК. От "Девин" ЕАД са били дарени 101 232 бутилки минерална вода, разпределени за Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания, за Втора и за Пета многопрофилни болници, за болница "Царица Йоанна - ИСУЛ", както и за лечебни заведения в Пловдив, Пазарджик, Пещера и Смолян.

БЧК набира студенти по медицина като доброволци в овладяването на COVID-19

От агенция "Митници" са били дарени 294 000 защитни маски, които са предоставени на регионалните здравни инспекции, на НСО и на доброволци от БЧК. Две хиляди литра денатуриран етилов спирт е бил дарен от "Г.М." ЕООД за дезинфекция за нуждите на Военномедицинска академия /ВМА/ и болница "Пирогов".

Сдружение "Клъстер на здравните региони" е дарило 2 000 трислойни хигиенни маски за нуждите на Министерство на здравеопазването, на ДАНС и на БЧК. Пет хиляди чифта ръкавици за еднократна употреба са били дарени от "ТИС Груп" ЕООД, като предстои от БЧК да ги разпределят на различни екипи. За служителите на СДВР "Лактима" ЕАД е дарило 4 764 бутилки айран. За медицинските екипи на ВМА, на Александровска болница, на болница "Св. Георги" в Пловдив и на болница "Св. Марина" във Варна "Тчибо България" ЕООД е предоставило 25 кашона инстантно кафе. "Модис България" ЕООД е дарило 3350 маски за многократна употреба за безопасността на екипите, включени в дейности срещу коронавируса.

БЧК започна раздаването на хранителни пакети

От БЧК са предоставили 2500 броя нитрилни ръкавици и защитни маски, 310 комплекта спално бельо, 160 олекотени завивки и 160 възглавници от бедствения си резерв за столичните Пета МБАЛ и за болница "Св. Иван Рилски", както и за Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания София-област и МБАЛ-Луковит.