/ Sofia Photo Agency, архив
План за действие с мерки за присъединяване на България към Валутния механизъм и Банковия съюз се очаква да одобри на редовното си заседание днес Министерският съвет. 
 
През юли, след среща на финансовите министри от Еврозоната, Европейската централна банка излезе с изявление, че процесът по присъединяване на България към еврото би могъл да бъде завършен за около година. На 18 юли финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че България започва тясно сътрудничество с Европейската централна банка за синхронизиране на законодателството и надзор на банките за влизане в ERM II. Този ден кабинетът даде мандат на финансовия министър да подаде искане за членство в Европейския банков съюз.
 
Договорката със страните, които вече са въвели еврото, е да бъдем допуснати в чакалнята преди еврозоната, едновременно с влизането в Банковия съюз, поясни тогава Горанов. Той добави, че в рамките на 12 месеца ЕЦБ ще реши кога сме готови да осъществим близко сътрудничество. Ако изпълним поетите ангажименти, се очаква да влезем в ERM II в средата на 2019 г.
 
В дневния ред на правителственото заседание са включени 22 точки. Сред тях и проект за изменение на решение от 2016 г. за определяне състава на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца.
 
Очаква се кабинетът да одобри и промени в Закона за защита на класифицираната информация, внесени от вицепремиера по обществения ред и сигурността.
 
Правителството ще гласува и отпускане на допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2019 година за финансово осигуряване на дейности по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“.